Ploile torenţiale şi inundaţiile care au afectat anumite regiuni din Bosnia şi Herţegovina au determinat autorităţile să declare marţi stare de urgenţă, iar ţările vecine sunt în alertă şi iau măsuri de protecţie în vederea precipitaţiile abundente care vor continua, potrivit Reuters.
Forţele de ordine sunt în căutarea unui băiat de şase ani pentru care există temeri că s-ar fi înecat după ce a căzut în apele învolburate ale unui râu în apropierea oraşului Zepce, din centrul ţării. Mama copilului, care nu a reuşit să-l salveze, a fost spitalizată.
Sute de locuinţe din centrul şi nord-vestul Bosnia şi Herţegovina au fost inundate după ce apele mai multe râuri mici s-au revărsat în urma ploilor care au început duminică. Autorităţile locale din oraşul Kotor Varos, situat în nord, au precizat că circa 15 persoane au fost evacuate din locuinţe.
Alunecările de teren provocate de ploi au blocat drumuri regionale, întrerupând alimentarea cu electricitate şi provocând probleme în alimentarea cu apă în anumite regiuni. Crucea Roşie a distribuit produse sanitare populaţiei afectate. Oficiali din domeniul protecţie civile au precizat că situaţia este mai puţin gravă decât cea din 2014, când cele mai severe ploi şi inundaţii din ultimii 120 de ani au afectat Bosnia-Herţegovina şi Serbia; zeci de persoane şi-au pierdut atunci viaţa şi mai multe oraşe şi sate au rămas izolate.
Potrivit prognozelor, vremea urmează să se amelioreze în Bosnia-Herţegovina în următoarele câteva zile, iar nivelurile principalelor râuri vor descreşte. În Croaţia, autorităţile au instituit măsuri de urgenţă la graniţa cu Bosnia şi Herţegovina, unde nivelul râului Una este în creştere, şi în centrul ţării, unde opt turişti au fost salvaţi de pompieri din oraşul inundat Slunj. Serbia este, de asemenea, în stare de alertă, adoptând măsuri de precauţie împotriva inundaţiilor provocate de precipitaţiile prognozate să continue până vineri, potrivit autorităţilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News