COD ROSU  ANM, avertizare în plină caniculă. Rafale de vânt până la 90 km/h, grindină şi averse

Fotografie de la Kaique Rocha, Pexels
Fotografie de la Kaique Rocha, Pexels

ANM a emis o avertizare cod portocaliu de vreme rea pentru jumătate de ţară. Se anunţă ploi torenţiale, vijelii, şi rafale de vânt de peste 90 km/h. 

UPDATE: ANM a emis o avertizare COD ROŞU de ultimă oră. 

Se anunţă vijelie puternică, cu rafale de peste 90 km/h, frecvente descărcări electrice, grindină, local averse torențiale care vor acumula peste 25 l/mp

Zone vizate: - Județul Dolj: Craiova, Podari, Șimnicu de Sus, Bucovăț, Ișalnița, Breasta, Coțofenii din Dos, Almăj, Mischii, Predești, Ghercești;

Avertizarea e valabilă până la 16:45.

- ştirea iniţială - 

Valul de căldură va persista, duminică (24 iulie) în regiunile sudice și local în cele vestice, centrale și estice. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime se vor situa între 34 și 37 de grade, se arată în avertizarea COD GALBEN de caniculă a ANM pentru ziua de 24 iulie.

Este în vigoare şi o avertizare cod portocaliu de caniculă. Duminică (24 iulie) în Oltenia, Muntenia și sud-vestul Dobrogei valul de căldură se va intensifica. În general după-amiaza se vor înregistra valori termice de 38...41 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20...22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Ploi torenţiale şi vijelii, anunţate în jumătate de ţară 

Până luni dimineaţă, la ora 6:00, în cea mai mare parte a țării vor fi perioade scurte cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin intensificări ale vântului și vijelii (viteze la rafală de peste 55...75 km/h), grindină, descărcări electrice și izolat averse torenţiale. Noaptea aceste fenomene se vor restrânge spre sud- estul teritoriului.

Cu toate astea, până duminică seară la ora 23:00, local în Transilvania, Moldova, iar mai ales spre seară și la începutul nopții în regiunile sudice vor fi perioade cu vijelii puternice (rafale de peste 90 km/h), frecvente descărcări electrice și grindină. Pe alocuri aversele vor fi torențiale, cantitățile de apă vor depăși 25...35 l/mp, iar în zonele montane izolat 40...50 l/mp.

Cum va fi vremea în Bucureşti 

Duminică valul de căldură se va intensifica, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Temperatura maximă va fi de 39...40 de grade, iar cea minimă de 19...21 de grade. În seara zilei de duminică (24 iulie) se vor semnala intensificări ale vântului și posibil vijelie, iar noaptea (24/25 iulie), va crește probabilitatea de apariție a fenomenelor specifice instabilității atmosferice (intensificări ale vântului, descărcări electrice și averse).

Luni (25 iulie) valul de căldură va persista, iar de marți (26 iulie) se va intensifica. În general după-amiaza se vor înregistra valori termice de 35...39 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 18...21 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Caniculă în România. Băncilă, ANM: Am devenit foarte mult dependenţi de vreme. Alternativă la aerul condiţionat

Într-o perioadă în care românii se simt sufocați de temperaturile caniculare, Gabriela Băncilă, director meteorologie operaţională ANM, amintește că în țara noastră au fost înregistrate și temperaturi de 44,5 grade, iar aparatele de aer condiţionat erau inexistente. Erau, însă, şi alternative.

"În primăvară eram întrebați dacă mai vine primăvara și apoi dacă mai vine vara, și dintr-o dată ne-a lovit vara de acum ne întrebăm când ne mai răcorim.Mai există un aspect, am devenit și mult mai mult dependenți de vreme decât eram oriunde pe glob acum 10 ani, acum 20 de ani și cu atât mai mult acum 50 de ani, pentru că activitățile pe care le desfășurăm în viața de zi cu zi în unele zone sunt foarte mult dependente de vreme. Vă spuneam despre faptul că s-au înregistrat temperaturi de 43-44 de grade de-a lungul timpului în țara noastră, ei bine, atunci nu erau aparate de aer condiționat. Cred că în momentul de față nimeni nu concepe să traverseze o perioadă în Capitală fără aparate de aer condiționat măcar la birou.

Printre măsurile care se recomandă pentru a fi pregăti de a face față unei astfel de perioade este menționată și aceasta, și anume să intri într-o clădire cu aer condiționat pentru a te răcori. Bine, într-o clădire în care aerul condiționat să fie setat la o diferență foarte mare de temperatură față de afară. Însă, s-au întâmplat și 44,5 grade la Ion Sion în Brăila, bine, o localitate rurală, dar nici în București nu era foarte răcoare, fără aparate de aer condiționat, adică trebuie să ne gândim că așa s-a întâmplat, nu au coborât odată cu Moise de pe Sinaia.", a spus Gabriela Băncilă la DC NEWS.

CITEŞTE AICI MAI MULTE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel