ANM a emis o avertizare de ultimă oră privind ploi cu descărcări electrice, vijelii şi grindină.
Astfel, în judeţul Argeş, localităţile Băiculești, Uda, Cuca, Cotmeana, Morărești, Drăganu, Poienarii de Argeș, până la ora 17:30 este în vigoare un COD PORTOCALIU de averse torențiale care vor acumula peste 35...40 l/mp, frecvente descărcări electrice, vijelie, grindină.
De asemenea, până la ora 17:00 este COD PORTOCALIU şi în alte judeţe.
Astfel, vor fi semnalate averse torențiale care vor acumula peste 35...40 l/mp, frecvente descărcări electrice, grindină, intensificări de scurtă durată ale vântului în:
- Județul Gorj: Bumbești-Jiu, Novaci, Crasna, Scoarța, Baia de Fier, Bengești-Ciocadia, Roșia de Amaradia, Prigoria, Polovragi, Albeni, Bumbești-Pițic, Bălănești, Mușetești, Turcinești, Schela, Alimpești, Săcelu;
- Județul Vâlcea: Râmnicu Vâlcea, Călimănești, Horezu, Mihăești, Berbești, Frâncești, Vaideeni, Alunu, Tomșani, Stoenești, Cernișoara, Costești, Bărbătești, Slătioara, Ocnele Mari, Pietrari, Păusești-Măglași, Mateești, Bujoreni, Popești, Păușești, Oteșani, Berislăvești, Stroești, Băile Govora, Copăceni, Băile Olănești, Bunești, Muereasca, Dăești, Sălătrucel, Vlădești, Măldărești, Runcu;
- Județul Mehedinţi: zona de munte;
Potrivit ANM, sunt vizate județele Cluj, Alba, Hunedoara, Caraș-Severin, Gorj, Mehedinți, Sibiu, Vâlcea, Dolj, Brașov, Argeș, Olt, Covasna, Dâmbovița, Prahova și Buzău.
În aceste zone vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată care se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și grindină.
Cantităţile de apă vor depăşi 20-30 l/mp şi izolat 40 l/mp.
Meteorologii anunță că manifestări de instabilitate atmosferică vor fi sâmbătă în vest, centru, nord, la deal și la munte, iar duminică și în restul țării.
Avertizarea este valabilă vineri, între orele 12.00 și 21.00.
Gabriela Băncilă, director operațional în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie, a explicat, în cadrul unui interviu la DC News, când va fi resimțită canicula în România:
„Temperaturile vor crește de la o zi la alta. Temperaturile vor fi în creștere pentru a ajunge vineri, de exemplu, să vorbim despre valori de 32-33 de grade la umbră și cred că nu greșesc când spun acest lucru, pentru că gradul de umezeală în aer este ridicat, iar când ne apropiem la umbră de 33-34 de grade Celsius sau depășim valorile de 32 de grade, într-o masă de aer care nu este una uscată, deja corpul uman începe să resimtă, cu diferite grade de intensitate, senzația de disconfort termic“, a spus Gabriela Băncilă.
„Deci, putem percepe încălzirea de la sfârșitul săptămânii drept caniculă?!“, a completat Val Vâlcu.
„Temperatura real resimțită este o măsură subiectivă, evident. De aceea, de-a lungul timpului, în acest domeniu s-au făcut nenumărate studii care au avut ca obiectiv identificarea acelor formule după care să se calculeze această temperatură care să redea cât mai fidel pe un eșantion cât mai extins de oameni temperatura pe care aceștia o resimt.
Bineînțeles că până la a ne îndrepta spre temperatura real resimțită, trebuie să vorbim despre temperatura înregistrată mult mai aproape de nivelul solului decât cei doi metri unde înregistrăm aceste valori termice sau unde prognozăm că se vor înregistra. În directa bătaie a soarelui și în mijlocul unui oraș, dacă vom pune un termometru în astfel de condiții, cu siguranță vom înregistra temperaturi de peste 35 de grade (...)“, a spus, la DC News, Gabriela Băncilă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci