Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorolgie, a explicat la DCNews care sunt șansele ca prognozele meteo pe perioade foarte mari să fie corecte.
Elena Mateescu a precizat că gradul de acuratețe al acestor estimări, cu cât intervalul de anticipație este mai mare, 1-3 luni sau până la 6 luni, cu siguranță ăndeplinirea acestora este una care să se situeze mult sub ceea ce urmează să se întâmple. Ea a mai explicat și că informațiile pentru astfel de prognoze nu pot să includă și informațiile despre vreme severă imediată.
Practic, directorul ANM a precizat că primele două săptămâni surprind în totalitatea ceea ce urmează să se întâmple cu vremea, dar și că aceste prognoze sunt amendate de cele pe foarte scurtă durată. Dacă urmează o vară ploioasă sau secetoasă, ne-a spus tot ea:
”După această lună ploioasă, foarte ploioasă, dacă ne referim la zicala 'Plouă-n mai, avem mălai', ne amintim perioada lungă de secetă și foarte călduroasă a anului 2012, care, ca urmare a temperaturilor foarte ridicate și a deficitului de precipitații, a înregistrat o lungă perioadă de secetă. Nu putem să confirmăm și acum că așa se va întâmpla și în acest an, dar alternanța perioadelor uscate urmate de perioade în care tendința spre excedent să fie elementul meteorologic semnificativ pentru luna respectivă poate să aducă confirmarea alternanței acestor episoade de vreme”, a mai explicat Elena Mateescu.
Mai multe informații despre prognozele meteo pentru lunile următoare puteți asculta în interviul de mai jos:
Citește și:
Vremea pe 26 mai. Elena Mateescu, ANM: Prognoza în ziua alegerilor europarlamentare
Cum se face crapul prăjit în crustă de mălai, cu mujdei și mămăligă. Rețeta tradițională
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News