PMB, amendată de Garda de Mediu. Nicușor Dan tergiversează planul de combatere a poluării. Risc crescut de cancer pentru bucureșteni

Nicușor Dan/ Foto: Crișan Andreescu
Nicușor Dan/ Foto: Crișan Andreescu

Garda Națională de Mediu îi va da lui Nicușor Dan o amendă usturătoare, pe care o vor plăti, însă, bucureștenii. Primăria Capitalei va fi amendată cu 150.000 de lei, în urma acuzațiilor repetate că municipalitatea nu a pus în aplicare un plan eficient de combatere a poluării din București.

Publicitate

 Indicele publicat de AerLive, duminică, a atins nivelul alarmant de 100, semn că situația poluării aerului este critică. Semnale de alarmă trag de multă vreme și specialiștii din Sănătate, fără ca opinia lor expertă să fie luată în serios. Potrivit statisticilor UE, poluarea ucide anual 30.000 de români. Recent, la Bruxelles s-a convenit asupra unei directive care prevede despăgubirea celor care sunt afectați de poluare.

Recent, cu ocazia Zilei Mondiale de luptă împotriva cancerului Medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din București, a evidențiat din nou legătura directă dintre cancerul pulmonar, cu cea mai mare rată de mortalitate, și poluarea aerului, care are un impact asupra sănătății echivalent cu fumatul. "Expunerea la particulele poluante poate declanșa modificări în celulele căilor respiratorii, conducând la cancer pulmonar. Studiile arată că aceste schimbări sunt observabile la aproximativ jumătate dintre persoanele cu cancer pulmonar care nu au fumat niciodată. Particulele PM 2,5, conform cercetărilor, provoacă inflamații în plămâni, trezind celulele inactivate care au mutații și cauzează cancer", spune conf. dr. Mahler.

Aplicația AirLive arăta luni, la orele prânzului, un nivel de poluare periculos în zona Aviatorilor, care este una dintre cele mai verzi din Capitală, cu o prezență a noxelor PM 2,5 de 34 g/m3.

Prof. dr. Ioan Cordoș, unul dintre marii chirurgi ai României specializați în operații toracice, a subliniat într-un interviu pentru DCMedical.ro că riscul crescut de cancer pulmonar în orașele poluate este evident. "Numărul în creștere al cazurilor de cancer pulmonar la nefumători este explicat de poluarea aerului. Gazele de eșapament și cele provenite de la instalațiile de încălzire sunt inhalate de toți locuitorii Bucureștiului, având același efect nociv ca fumul de țigară, iar expunerea este permanentă", a avertizat prof. Cordoș.

Acuzațiile Gărzii de Mediu

Andrei Corlan, comisar șef la Garda Națională de Mediu, a acuzat,  într-o intervenție televizată la Digi24, că Primăria Capitalei tergiversează elaborarea unui plan de măsuri pentru combaterea poluării.

"Principala cauză a poluării o reprezintă traficul auto. Monitorizarea Agenției de Protecția Mediului arată că cele mai ridicate niveluri de poluare se înregistrează în vestul și nordul Bucureștiului, în zonele Pipera și Giulești. Știm cu toții despre situația traficului în acele zone. Garda de Mediu a propus 7 măsuri, iar Primăria Capitalei trebuia să implementeze un plan de măsuri urgente pentru a reduce emisiile de particule provenite din traficul rutier, în special din traficul greu, inclusiv prin restricționarea traficului în cazul depășirii valorilor limită", a explicat comisar-șef Andrei Corlan. Singurul răspuns al Primăriei Capitalei a fost să se opună măsurilor impuse. Este foarte probabil ca Primăria să fie amendată cu suma de 100.000 de lei de către Garda Națională de Mediu", a spus Andrei Corlan.

Șeful Gărzii de Mediu a subliniat că, pe lângă trafic, încălzirea locuințelor reprezintă o altă sursă de poluare. "Avem nevoie de un plan integrat pentru București, nu vorbim doar despre o activitate care trebuie oprită, ci despre un fenomen generalizat care necesită atenția autorităților locale. Garda de Mediu este deschisă la dialog, dar este imperativ să avem un plan de măsuri asumat de Primăria Capitalei", a adăugat comisarul șef al Gărzii de Mediu.

Amenda pe care o riscă Primăria este, de fapt, de 150.000 de lei: 100 de mii pentru lipsa măsurilor împotriva poluării și 50 de mii pentru lipsa registrului spațiilor verzi. Cel din urmă este obligatoriu pentru toate orașele mari și cel puțin în cazul Bucureștiului nu a fost actualizat din 2011.

Dezvoltarea haotică a suburbiilor

Nivelurile mari de trafic la care face referire șeful Gărzii de Mediu indică alte probleme legate de administrarea Capitalei în mandatul lui Nicușor Dan, cum ar fi blocajul urbanistic instrumentat de primar. Cum în oraș nu se construiește mai nimic de când au fost suspendate/ anulate PUZ-urile de sector, dezvoltarea imobiliară a înflorit în suburbii. Cum s-au avut în vedere preponderent proiecte rezidențiale, fără funcțiuni  educaționale, de exemplu, rezidenții rămân legați ombilical de oraș, unde vin la muncă și la școală, sugrumând traficul Capitalei.

Răspunsul Primăriei-atât s-a putut

Primăria Capitalei a transmis că până la adoptarea unor noi planuri, au fost luate mai multe măsuri pentru reducerea poluării, precum: îmbunătăţirea calităţii transportului public prin cumpararea de vehicule noi, realizarea de benzi unice pentru autobuze, reabilitarea sistemului de termoficare, monitorizarea salubrizării șantierelor, dar și extinderea spațiilor verzi.

Conform Agenției Europene de Mediu, în privința aerului pe care îl respirăm, Bucureștiul ocupă doar locul 302 din cele 375 de orașe ale Uniunii Europene. 

UE impune despăgubiri pentru cei care se îmbolnăvesc din cauza poluării

România rămâne din nou la coada clasamentul UE în ceea ce privește poluarea. Potrivit Agenției Europene de Mediu, aproxomativ 30.000 de români mor anual din această cauză la noi în țară.

Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene au convenit recent asupra unei directive privind calitatea aerului, aducând îmbunătățiri și drepturi pentru cetățeni. Acest acord vizează asigurarea unui aer mai curat și prevenirea bolilor pulmonare grave cauzate de poluare.

Pentru prima dată, cetăţenii care locuiesc în zone foarte poluate, unde prin măsurători sunt stabilite încălcări ale standardelor de calitate a aerului, vor putea avea acces la justiţie şi vor putea solicita despăgubiri pentru daunele aduse sănătăţii din cauza lipsei de acţiune a autorităţilor publice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel