Primăria Municipiului Bucureşti a anunţat deschiderea procedurii de transparenţă decizională pentru elaborarea proiectului unui act normativ care se numeşte "proiect de hotărâre privind stabilirea preţurilor medii ale produselor agricole pentru municipiul Bucureşti, pentru anul 2024".
La prima vedere, pare că primăria municipiului Bucureşti se apucă de cultivat grâu şi porumb. Lucrurile stau, însă, altfel.
"Potrivit dispoziţiilor art.84 alin 5 din legea 227/2015 privind Codul Fiscal, "în cazul în care arenda se exprimă în natură, evaluarea în lei se face pe baza preţurilor medii ale produselor agricole, stabilite prin hotărâri ale consiliilor judeţene şi, respectiv, ale CGMB, (...) hotărâri ce trebuie emise înainte de începutul anului fiscal.
În acest sens, Direcţia pentru Agricultură a Municipiului Bucureşti, din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a transmis următoarele propuneri privind preţurile medii pentru anul 2024:
- grâu - 1,10 lei/kg
- porumb - 1,00 lei/kg", se arată în referatul de aprobare privind stabilirea preţurilor medii ale produselor agricole pentru anul 2024, pentru municipiul Bucureşti, semnat de primarul general Nicuşor Dan.
Propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ supus procedurii de transparență decizională se pot depune până la data de 09.08.2023, transmite PMB.
Am contactat un consilier general pentru a ne explica mai bine ce înseamnă acest lucru.
"Asta e o procedură cerută de lege, de Fisc. Bucureştiul încă are terenuri agricole. De exemplu, în zona Trapez, pe sub firele de înaltă tensiune, sunt culturi agricole care ţin de Bucureşti. În preţul ăsta mediu, se stabileşte că dacă arendaşul exprimă arenda în produse agricole, să poată Fiscul să evalueze preţul raportat la cantitate. Şi prin hotărârea aceasta de consiliu se stabileşte că grâul, spre exemplu, se stabileşte la 1,1 lei kg, iar atunci Fiscul va şti cum să impoziteze contractul de arendă.
Nu e un preţ recomandat pentru vânzare sau cumpărare, ci doar pentru impozitare.
Nu primăria a dat terenurile în arendă. Primăria doar stabileşte un preţ convenit care să fie luat în calcul când se vorbeşte de impozitul datorat de persoanele fizice. Aceste terenuri sunt retrocedate. Sunt puţine, în general, pe la marginea oraşului", a declarat, pentru DC NEWS, Răzvan Sebe, consilier general din partea PMP.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News