PMP: Guvernul nu are nici acum mecanismele pentru folosirea banilor din PNRR

Foto: PMP
Foto: PMP

PMP condamnă faptul că "Guvernul PSD - PNL - UDMR nu are nici până în acest moment funcţionale mecanismele instituţionale interne pentru folosirea efectivă a banilor pe care Uniunea Europeană ni-i acordă prin PNRR".

"Nu există nici măcar normele de aplicare internă a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru a se aloca şi folosi efectiv banii. Asta în condiţiile în care Comisia Europeană a transmis deja României (în contul de la BNR) aproximativ 3,79 de miliarde de euro în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Astfel, 1,85 miliarde de euro reprezentând granturi au fost alocaţi în 2 decembrie 2021 şi astăzi, 13 ianuarie 2022, aproximativ 1,94 miliarde de euro reprezentând împrumut cu dobândă redusă.

Este dezamăgitor faptul că, deşi se ştia că acest avans consistent de 3,79 miliarde de euro (aproximativ 1,8% din PIB şi 6,2% din total Buget pe 2022) va intra în ţară până la sfârşitul lunii ianuarie 2022, actuala Putere nu a grăbit procesul legislativ şi birocratic pentru a cheltui banii şi a oferi economiei gura de oxigen atât de necesară. Adică Uniunea Europeană ne-a dat deja banii în conturi şi Executivul nu ştie nici cum să-i cheltuie, nici pe ce să-i cheltuie. Ba mai mult, guvernanţii ne anunţă că primele plăţi s-ar putea face abia în trimestrul al doilea al anului curent. O asemenea lentoare este nepermisă", transmite PMP.

Solicitare către Ministerul Fondurilor Europene

"Partidul Mişcarea Populară solicită Ministerului Fondurilor Europene să prezinte cu celeritate (cel târziu la sfârşitul săptămânii viitoare) care sunt proiectele ce urmează să fie finanţate din banii pe care România i-a primit deja de la UE. Românii merită să ştie care sunt proiectele punctuale care vor face obiectul finanţării din aceste aproape 4 miliarde de euro intrate deja în ţară. De asemenea, Guvernul condus de Premierul Nicolae Ciucă ar trebui să dea dovadă de mai mare transparenţă (publicând calendarul exact al datei până la care ar trebui implementate cele 171 de măsuri – 64 de reforme şi 107 proiecte de investiţii) şi să accelereze ritmul de atingere a jaloanelor. În mod normal, ceea ce au comunicat Comisiei Europene abia pe 11 ianuarie 2022 ar fi trebuit să fie gata până la sfârşitul lunii decembrie a anului trecut.

PMP reaminteşte faptul că guvernele succesive ale PSD şi PNL au un track record descurajant când vine vorba de absorbţia efectivă a fondurilor europene. Spre exemplu, în cadrul exerciţiului bugetar 2014 – 2020 al UE, în ceea ce priveşte programele operaţionale, absorbţia efectivă era, la 3 decembrie 2021, doar de 41,48% din totalul fondurilor. Mai mult, nici până acum nu se ştie care sunt autorităţile de management şi cum vor arăta liniile de finanţare pentru fondurile europene aferente bugetului Uniunii în perioada 2021 – 2027", se mai arată în comunicatul PMP.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel