Totul despre pneumotoraxul spontan la nou-născuți, la Academia de Sănătate.
Medicul specialist obstetrica-ginecologie Emel Nuraltay și medicul primar Neonatologie Cornelia Preda sunt invitații zilei la DC Medical, în emisiunea Academia de Sănătate. Împreună cu prof. dr. Irinel Popescu, moderatorul emisiunii, cei doi medici ne vor vorbi despre pneumotoraxul spontan la nou-născuți.
"Vom aborda un subiect mai rar, e vorba de o complicație neonatală, plecând de la un caz concret survenit relativ recent și rezolvat cu succes. Îi am ca invitați pe Emel Nuraltay, șefa secției de obstetrica-ginecologie de la Spitalul Clinic SANADOR și pe Cornelia Preda, medic primar neonatolog la Spitalul Clinic SANADOR. Dr. Emel Nuraltay a urmărit sarcina despre care vom vorbi pe tot parcursul ei și în debutul discuției despre această complicație foarte rară, ne va spune cum a decurs această sarcină și cum se urmăresc în general gravidele, dar și despre sfaturile pe care poate să le dea în aceste circumstanțe", spune prof. dr. Irinel Popescu, moderatorul emisiunii Academia de Sănătate.
Un pneumotorax spontan este apariția bruscă a unui plămân colapsat fără o cauză aparentă, cum ar fi o leziune traumatică la nivelul toracelui sau o boală pulmonară cunoscută. Un plămân colapsat este cauzat de colectarea de aer în spațiul din jurul plămânilor. Această acumulare de aer pune presiune asupra plămânului, astfel încât acesta nu se poate extinde la fel de mult cum o face în mod normal atunci când respirați. În cele mai multe cazuri de pneumotorax spontan, o mică zonă din plămân care este umplută cu aer, numită bleb, se rupe, ceea ce face ca aerul să se scurgă în spațiul din jurul plămânului.
Pneumotoraxul spontan poate fi fie mic, fie mare. Un pneumotorax spontan mic se poate rezolva fără tratament, în timp ce un pneumotorax mai mare poate necesita intervenție chirurgicală.
În majoritatea cazurilor de pneumotorax spontan, cauza este necunoscută. Bărbații adolescenți înalți și slabi sunt de obicei cei mai expuși riscului, dar și femeile pot avea această afecțiune. Alți factori de risc includ tulburări ale țesutului conjunctiv, fumatul și activități precum scufundările, altitudinile mari și zborul.
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu