PNL a depus la conducerea celor două Camere ale Parlamentului o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Ponta, pe care au semnat-o și parlamentari ai grupurilor PDL, PPDD și PMP, a declarat, marți, vicepreședintele PNL Eugen Nicolăescu.
Vicele liberalilor a declarat pentru Mediafax că din partea PMP au fost înregistrare 11 semnături, inclusiv cea a Elenei Udrea. Acestea se adaugă la cele 214 semnături din partea PNL, PDL și PPDD.
Nicolăescu anunțase luni că moțiunea a dunat 214 semnături, dar că PMP nu s-a raliat demersului.
El a precizat că estimarea sa este că prezentarea moţiuniii de cenzură ar trebui să se facă în plenul Parlamentului luni, iar joia viitoare să aibă loc dezbaterea şi votul parlamentarilor.
Moţiunea de cenzură iniţiată de PNL, intitulată "Opriţi Guvernul Ponta 3 - Guvernul corupţiei, demagogiei şi minciunii", se concentrează pe acţiunile premierului Victor Ponta, acuzându-l de corupţie, ipocrizie, atitudini împotriva justiţiei şi de folosirea resurselor bugetare în scop electoral.
Conform Constituţiei, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii.
Guvernul condus de Mihai Răzvan Ungureanu este singurul din ultimele două decenii care a căzut prin moțiune de cenzură, în aprilie 2012.
Moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.
Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea în Parlament.
De asemenea, conform Regulamentului şedinţelor comune ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, moţiunea de cenzură iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor se prezintă birourilor permanente şi se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, în ziua în care aceasta a fost depusă. Moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii. Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.
Votul asupra moţiunii de cenzură este secret cu bile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu