EXCLUSIV  PNL a deschis A Treia Cale. Care va fi strategia PSD la parlamentare

Codul roșu de la București nu este la fel de important ca un alt fenomen care s-a produs în Capitală, la alegerile locale 2016.

Desigur, victoria PSD la toate sectoarele și la Primărie are un impact național, prin semnalul transmis în perspectiva alegerilor parlamentare. Dar până la toamnă mai e vreme, tendințele se mai pot schimba, jocul e altul.

Înfrângerea PNL, de cealaltă parte, este diluată de scorul bun din țară, cu câteva primării câștigate în fiefuri PSD și un vot politic onorabil,chiar dacă mai mic decât ar fi fost normal după ce ai dat președintele.

Strategia greșită de la București și salba de gafe de campanie  au proiectat USB  și pe candidatul acestuia la un scor uriaș. Problema PNL nu este că a pierdut, ci că a câștigat în triumf USB-ul. Forța exploziei detonate de liderii PNL îl transformă pe Nicușor Dan în lider național.

Cu 10-15 procente, Dan ar fi rămas la Tineret-Speranțe. O figură inedită, un proiect local, un haiduc care îi hărțuiește pe ciocoi în Pădurea Băneasa.

Cu 25% și un scor triplu față de al candidatului PNL, Nicușor Dan intră în Liga mare, ca  lider al principalului partid anti-sistem. A reușit să zdrobească o mașinărie de partid, cu o mână de oameni. Deci, se poate. Ăsta e omul, ăsta-i partidul.

Ipoteza că mai e prea puțin timp pentru organizare, că nu are oameni, structuri, este greșită. Dimpotrivă, va fi greu să reziste fluxului (filiale ale partidelor mici, fără șanse, organizații civice, personalități locale, activiști de vocație) care va urca spre USB.

Partidele-colector, care adună nemulțumiții, sunt avantajate de lipsa timpului. E timp scurt, nu se văd greșelile, nu se cer explicații, nu e vreme să fie analizate soluțiile. Se merge pe sentiment, cu mesaje simple și clare: ne-am săturat de ăștia, toți sunt aceeași mizerie, schimbare totală, fără politicieni....

Scorul obținut de PPDD a fost de 15%. Ce se întâmplă dacă strategia USR este adecvată și acestui electorat, reușin în parte fuziunea tinerilor educați cu a publicului OTV? Ne putem gândi la 20%?

Care va fi reacția partidelor mari?

PNL este principala victimă, dacă în România se deschide A Treia Cale. Este asociat guvernului ”Său” și președintelui, are un public cu așteptări mai mari și a încercat să strângă voturi de la nemulțumiții de clasa politică, cu un discurs care a șubrezit și mai mult politicienii  tip sistem. Anti-sistemul  le va lua fața, cum se spune, îi lasă fără mesaj (fără mesaj credibil, căci mă îndoiesc că mai pot schimba placa). Să atace USR, e devastator (s-a văzut la București). Să încerce o alianță? Cred că va fi umilit de un refuz tranșant. Să continue discursul threesome, cu integritatea în față și cu Piedone pe la spate?

PSD are șansa unui electorat mai disciplinat, dar riscă mari surprize dacă A Treia Cale reușește, pe fondul emoțional al alegerilor, să scoată din case electoratul tip 2014, pe care să-l adauge la ce a luat de la PNL și eventual la electoratul PPDD.

O strategie de luat în calcul ar fi atacarea USR, invers de cum a făcut Firea în campanie. Electoratul anti-PSD va înțelege că adevăratul inamic al social-democraților este USR, deci Nicușor Dan va lua din voturile PNL. PSD ar arbitra astfel, pe stânga, păruiala de pe partea dreaptă.  Însă, dacă se repetă rezultatul din București, și nu fac 50% plus un vot, riscă să nu primească guvernarea (dacă se realizează alianța PNL-USR), sau să fie siliți la o guvernare-dezastru (pNL-PSD cu un premier tehnocrat).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel