"Uniunea Social Liberală" este unul dintre motivele luptei politice dintre Alianța PSD-UNPR-PC și PNL. Totodată, denumirea de USL este motorul de campanie al Alianței, care o folosește pe majoritatea afișelor electorale sub sintagma "USL trăiește!". Birourile electorale au păreri împărțite. În unele județe, cum e Timiș, USL a murit, iar BEJ dă dreptate PNL-ului. În altele, USL trăiește. După ce PSD a venit cu o explicație ce stă la baza folosirii legale a denumirii de USL, PNL contraatacă.
Deputatul Alina Gorghiu face un apel la "decență și bun-simț, un apel la respectarea electoratului şi la respectarea aspectelor juridice care garantează o campanie curată".
VEZI și: PSD desființează o importantă armă de campanie a PNL
Viceliderul Grupului Parlamentar PNL atrage atenția că "În ciuda faptului că USL nu mai trăieşte în fapt, Alianţa Electorală PSD - UNPR - PC utilizează semnul electoral şi denumirea USL, fără acordul PNL, în scopul inducerii în eroare a electoratului. Deși am denunțat acest lucru în urmă cu trei zile, PSD continuă să persiste în această minciună, susținând că foloseşte simbolul USL ca marcă, nu ca simbol electoral".
Iată argumentele PNL, transmise de Alina Gorghiu, împotriva folosirii USL în campania electorală a Alianței PSD-UNPR-PC:
"Chiar dacă admitem că PSD se foloseşte de o marcă, la OSIM au fost înregistrate, de către PSD, în 2011, mărcile"UNIUNEA SOCIAL LIBERALĂ PSD PNL-PC" şi "PSD PNL-PC UNIUNEA SOCIAL LIBERALĂ".
Aşadar, cele două mărci înregistrate, care apar în Buletinul Oficial de Proprietate Industrială, au cu totul alt nume, nume reprezentând denumirea completă a alianţei politice, în niciun caz acronimul care este folosit la afişajul din ţară. În plus, în loc de PNL se regăseşte acronimul UNPR.
VEZI și: Primul județ în care a murit USL. Campania pentru europarlamentare, distrusă. Reacția PNL
Ulterior, cele două mărci înregistrate de PSD au fost cesionate către Uniunea Social Liberală. Practic, după cesiunea către USL, PSD nu mai are niciun drept asupra celor două mărci.
Există într-adevăr şi o marcă "UNIUNEA SOCIAL LIBERALĂ (USL)", înregistrată tot la începutul anului 2011, de către o persoană fizică. Această marcă, aşa cum a fost publicată, nu conţine semnul electoral al alianţei politice, ci este o marcă verbală, formată doar din denumire. Deci singura marcă în al cărei conţinut se regăseşte şi acronimul USL este aceasta, dar titular nu este PSD.
În concluzie, Uniunea Social Liberală este titulară a drepturilor asupra mărcii și atrag atenția colegilor din PSD că, potrivit articolului 1.1.6 din protocolul USL, "în toate situaţiile, deciziile Alianţei se iau prin consultare şi consens". Așadar, din moment ce PNL se opune folosirii însemnelor USL de către alte partide din USL, este evident că nu există nici un consens.
VEZI și: PNL lovește PSD cu o solicitare la Tribunal. Ce spune Chirieac
Totodată, tot protocolul USL [art. 9.6 şi art. 9.7] statuează că "Denumirea integrală, denumirea prescurtată și semnul electoral al Alianţei vor fi utilizate în alegerile la care se participă pe liste comune/cu candidați comuni", iar „În cazul participării pe liste separate şi cu candidați proprii, partidele vor utiliza denumirea integrală, denumirea prescurtată, semnul permanent si semnul electoral cu care acestea sunt înscrise la Tribunalul București".
Drept urmare, protocolul nu permite niciunui partid să utilizeze însemnele alianţei dacă nu candidează tot „sub umbrela" aceleiaşi alianţe".
VEZI și: Mai trăiește USL? Ce a decis Biroul Electoral
Deputata conchide: "Suntem convinși că PSD știe toate aceste elemente juridice, dar continuă cu bună știință să dezinformeze opinia publică și să ducă o campanie bazată pe falsuri, în lipsa unor proiecte reale".
Birourile Electorale din Neamț, Mehedinți, Argeș și Timiș au decis că USL nu mai trăiește. BEC a constatat în spețele din județele Timiș, Olt și Vaslui că cererea PNL este întemeiată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci