PNL fierbe. Klaus Iohannis își face PARTID PREZIDENȚIAL

Fierbere mare în PNL. Partidul din umbra președintelui Klaus Iohannis, care a înregistrat eșecuri pe linie, chiar și din Opoziție, este puternic marcat de ultima dezamăgire. Vechi liberali anunță un nou pas de-ale președintelui Klaus Iohannis, care ar urma să-și facă propriul partid: unul prezidențial. 

PNL a dat președintele, pe Klaus Iohannis, care s-a bucurat de o largă popularitate, mai ales în rândul așa-numiților "tineri frumoși și liberi". Odată cu Klaus Iohannis a crescut și popularitatea PNL. Plecat de pe picior de simpatie la sfârșitul lui 2014, PNL a înregistrat eșecuri pe linie. De un an PNL îl voia pe Cătălin Predoiu în locul lui Victor Ponta. Moțiunile de cenzură au fost un eșec anunțat, iar Victor Ponta a rămas pe poziții până când s-a întâmplat tragedia din clubul Colectiv și și-a dat demisia, asumându-și politic drama, o atitudine care s-a înscris în rândul modelelor europene. 

PNL a dat înapoi la consultările cu Klaus Iohannis și nu l-a mai propus pe Cătălin Predoiu premier, deși era premierul din umbră al liberalilor. Au mers pe mâna lui Klaus Iohannis, care l-a desemnat pe Dacian Cioloș. Potrivit declarațiilor copreședintei PNL, Alina Gorghiu, liderii PNL ar urma să strângă "frimiturile" PSD. Ea le promite membrilor funcții deconcentrate, în urma depesedizării, care, în cele din urmă, va fi făcută de liderii locali.  

Dacian Cioloș, președintele partidului prezidențial

În ciuda promisiunilor de partid, liberali vechi sunt nemulțumiți, iar PNL-ul, măcinat în teritoriu oricum de o fuziune nefinalizată între PDL și PNL și poziții contrare vehemente, se mai confruntă cu o problemă: Klaus Iohannis, președintele în umbra căruia PNL a câștigat un val de simpatie, ar urma să-și facă propriul partid. Președintele partidului prezidențial ar urma să fie, potrivit surselor dcnews.ro din PNL chiar Dacian Cioloș, iar membrii ar fi din rândul celor din piață, tehnocrați și chiar lideri de partide mici, locale, cum ar fi în București, Nicușor Dan, de exemplu. 

Modelul de partid prezidențial, aplicat și în cazul lui Mihai Răzvan Ungureanu, este unul adoptat și în alte state europene. Însă, spre deosebire de alte state, în România, funcționează pe alte principii. În republicile prezidențiale, de regulă, președintele are un partid prezidențial care se află și la guvernare. Însă, spre deosebire de România, în aceste republici președintele răspunde în fața electoratului de ceea ce face partidul prezidențial. În țara noastră, pe principiul că președintele ar fi apolitic, acesta conduce din umbră partidul prezidențial, fără să-și asume politic posibilele greșeli. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel