Decizia lui Klaus Iohannis, de a-și lăsa un succesor la șefia PNL, repetă modelul Traian Băsescu și Ion Iliescu. Singurul președinte care nu a intervenit în alegerile de partid a fost Emil Constantinescu...membru al unui ong, Alianța Civică.
PNL este aproape obligat să accepte propunerea președintelui ales, dintr-un motiv foarte simplu. Trebuie să se poziționeze la nivelul percepției publice drept ”partidul lui Iohannis/oamenii lui Iohannis”. PNL a strâns, în luna mai, puțin peste 17%, la europarlamentare. PDL a făcut un scor și mai slab. Noua formațiune speră să capitalizeze încrederea investită de români în președintele ales, care trece de 70%, în acest moment. O distanțare de Iohannis ar lăsa partidul fără locomotivă de imagine.
Obiectiv imediat, negocierile cu PDL. În 2016, alegeri parlamentare
O sfidare a ”recomandării” făcute de Iohannis nu are doar costuri externe de imagine, ci și în bătălia internă, dintre pedeliști și peneliști, în noua structură aflată în curs de constituire. De altfel, capacitatea de negociere este un atu important al candidaților. Ludovic Orban este un politician vocal, și va insista pe acest argument de forță, în condițiile în care va fi un război de uzură cu echipa lui Vasile Blaga. Alina Gorghiu, de cealaltă parte, are avantajul unei relații mai bune cu presa decât Orban. Este și mai greu pentru politicieni să atace o femeie, fie din afară, fie din interiorul Marelui PNL.
De ce s-a implicat Iohannis
Nu sunt excluse unele surprize, fiindcă vechiul PNL este cunoscut drept o formațiune imprevizibilă, cu o disciplină de partid mai relaxată, iar votul se va da în structura de conducere, nu va fi implica întreg activul de partid.
De ce s-a implicat Klaus Iohannis în alegerile din PNL? Firesc, ca orice președinte, va avea nevoie, în 2019, de susținerea partidului, de care rămâne legat. Susținerea Pe de altă parte, alegerea Alinei Gorghiu poate consolida imaginea președintelui în zona publicului tânăr, non-conformist. Cel care a și înclinat balanța, în noiembrie. Gorghiu este mai aproape de generația Facebook decât Orban, un lider asociat ca imagine cu sistemul politic împotriva căruia a votat electoratul lui Iohannis.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News