Într-o succesiune rapidă, Alina Gorghiu și Dacian Cioloș au aruncat pe piață două bombe care schimbă jocul la alegerile din 2016.
Președintele PNL a afirmat cu subiect și predicat că Dacian Cioloș este candidatul PNL pentru funcția de premier. Apoi, la interviurileDCNews Alina Gorghiu a mai dat o lovitură: există un mare risc ca partidele mici (USR, PMP, ALDE) să nu facă pragul electoral.
Scenariul are sens, completat cu ce a declarat Dacian Cioloș la Rareș Bogdan, o zi mai târziu. Mă onorează propunerea de premier, vreau să îmi continui proiectele, dar nu voi accepta să-mi fie folosită imaginea în campania electorală, a răspuns Cioloș la întrebarea despre sprijinul USR.
Între noi fie spus, Dacian Cioloș, tehnocratul, a vorbit la Realitatea ca un politician sadea. În esență, dacă dăm la o parte cifrele și exemplele concrete, a spus așa: tot ce este bun, e meritul guvernului meu, tot ce este rău, este greaua moștenire a guvernelor precedente, tot ce mai a mai rămas de rezolvat vom rezolva, în doi trei ani, oricum, vom face și vom drege. Adică, promisiuni pentru viitor. În plus, apelul la patriotism, nelipsit în orice discurs de politician: să fie primarii patrioți ca să nu mai vândă țăranii pământ străinilor! Pam, pam!
Și totuși, discursul este perfect pentru PNL: un discurs familiar alegătorilor (doar îl ascultă de 26 de ani), dar care este rostit altfel: ca pentru cei proaspeți, născuți în rețea, cu tehnicalisme de conțopist-corporate, cu înțelepciunea expertului care știe să găsească, în jungla bruxeleză, cărarea până la peștera cu bani europeni. Un discurs ex-ante al celui care ne va face o țară fancy, în care plouă nu cu cârnați ci cu workshop-uri, cu team building și targeturi atinse de oameni puternic motivați.
Este cea mai bună mișcare pentru PNL, o scriu fără rezerve. Electoratului tradițional i se livrează produsul dorit, care deține și atu-uri pentru a atrage nehotărâți (mai ales USR-iști).
Ciolofanii, susținătorii fanatici care l-ar fi urmat pe Cioloș la comanda Like, Share, Descărcați Vot!, nu au de ce să mai ia în calcul un partid de ciudați, semistructurat, cu mișcări haotice în febra încropirii unor organizații din neant. Îl găsesc la PNL, partid solid, care a dat președintele și acum propune premierul. Rațiunea de a fi a lui Nicușor Dan a dispărut: carismă n-are, program, ioc, doar așa, să votăm pe dos ca să spunem NU, mai bine alegem direct un acrobat de la Circul de Stat, că nici ăla nu e corupt și n-a mai făcut politică.
Propunerea PNL, dublată de refuzul categoric al premierului de a se înhăma la caleașca electorală a coanei Clotilde, ar putea duce partidul lui Dan sub 5%. Fără sorosiști, nici PRU nu prea mai are cu cine să se lupte. Iar Băsescu și Tăriceanu își dispută cam același segment (democrație, stat de drept, abuzuri), odată ce zona de măsuri liberale, tehnice, reușește să și-o recâștige PNL cu tehnocratul Cioloș în cârlig.
O astfel de schemă, cu trei partide în parlament, ar avantaja PNL, chiar dacă ajunge pe locul doi. Să primească unul mandat să facă guvernul, că broaște să sară dintr-o tabără în alta se găsesc destule.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu