PNL nu poate schimba Guvernul Ponta- cinci explicații ale unui politolog

 

PNL, partid  pe care măsurătorile îl dau la 40% favorabilitate, nu reuşeşte să convingă parlamentarii pro-PSD să schimbe tabăra. Guvernul se clatină sub loviturile din Justiție, și totuși, PNL nu pare o alternativă solidă la guvernare, nici nu reușește debarcarea lui Victor Ponta.

Consultantul politic Angelin Ioan a găsit cinci motive care explică situația, într-o analiză scrisă pentru DCNews.ro.

Iată, integral, textul scris de Angelin Ioan:

De mirare cum PNL pe care cam toate măsurătorile îl dau la în jur de 40% favorabilitate, nu reuşeşte nici să convingă parlamentarii majorităţii proPSD să dezerteze şi nici să entuziasmeze publicul. 

Dincolo de faptul că guvernul Ponta se clatină sub loviturile din Justiție, PNL pare că nu reuşeşte - chiar cu  toate strădaniile Alinei Gorghiu şi ale lui Cătălin Predoiu - să-şi ducă mesajele către public şi să pară o alternativă solidă la guvernare. Nu reuşeşte să creeze imaginea de forţă (și asta în condiţiile în care Traian Băsescu se bate singur, pentru că altfel, foarte probabil, PNL s-ar fi văzut chiar mai puţin decât se vede acum ca forţă de Opoziţie). Astfel, fără conţinut, cele 40% favorabilitate rămân neconcretizate. De ce?  

1. Suportul pentru PNL vine din faptul că este considerat  „partidul lui Klaus Iohannis” în timp ce, toţi şefii PNL sunt cu până la 15% sub favorabilitatea partidului. Asta înseamnă, printre altele, că liderii partidului sunt neclar conturați chiar şi la nivelul percepţiei celor care sunt favorabili PNL. „Claritatea asocierilor” unui politician în mintea oamenilor pare un argument vag, dar nu este: publicul percepe şi apreciază de exemplu, „forţa” sau „apropierea de oameni”, ca atribute ale unui politician. 

2.Mass-media este ocupată de campania anticorupţie. Loviturile Justiției care abundă peste politicieni, distrug chiar încrederea în clasa politică și este firesc că mesajele partidelor să ajungă mai greu la public În plus, din cauză că, de la începutul anului, presiunea Justiției s-a răsfrînt și asupra fostului PDL electoratul nealiniat, care vrea ceva nou de la politică, rămâne la distanță de asocierea încă proaspătă a PNL cu PDL.

3.Pe un fundal de neîncredere în clasa politică, oamenii tind să acorde mai multă atenţie instituţiilor care au rol mai clar în viaţa lor de zi cu zi. Din punctul ăsta de vedere, Guvernul PSD este în avantaj, pentru că PNL nu are ce face decât să dea din gură din Opoziţie, pe când Guvernul poate atrage atenţia prin instituţii: ministerul Muncii, ministerul de Finanțe etc.

4. Guvernul Ponta a luat faţa PNL cu modificările la Codul Fiscal - și nu este vorba de faptul că PSD va lua electorat de la PNL, ci despre faptul că prin acele propuneri PSD neutralizează un grup educat, urban, activ economic și social care altfel era destul de pornit împotriva PSD și care din spirit practic, economic ascultă acum și punctul de vedere al guvernului.

5.Deși supus unor presiuni imense din Justiție pentru demisie (cumnatul, ministrul de Finanțe-Vâlcov, Dan Șova – toți în decurs de câteva săptămâni), Victor Ponta și guvernul PSD  rezistă. Premierul Ponta și PSD stăpânesc majoritatea de guvernare, promit multe pentru alegerile din 2016 UNPR-ului și sunt agresivi sau disperaţi pur şi simplu, în comunicare – dovadă fiind și Codul Fiscal.

O problemă a PNL este lipsa de claritate – mai ales la mesaj - într-un context foarte aglomerat de lucruri urâte și neclare pentru public. Aşa că ar fi poate de folos să fie mai agresivi şi mai focalizați măcar în ceea ce spun public, dacă politic, cam asta este tot ce pot. Altfel, se vor pomeni cu Guvernul Ponta și în 2016.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel