PNL, proiect de lege care îi permite lui Klaus Iohannis să candideze la Senat. Bogdan Chirieac: Un singur om îndoaie Parlamentul României

Foto: Agerpre
Foto: Agerpre

Analistul Bogdan Chirieac a comentat inițiativa PNL-ului de a modifica legea, astfel încât președintele Klaus Iohannis să poată fi candidat pentru Senat.

 

Președintele Klaus Iohannis și-ar dori să deschidă lista Partidului Național Liberal (PNL) la Senat. Șeful statului le-ar fi cerut liberalilor să modifice legea astfel încât să poată candida, ținând cont că alegerile parlamentare au loc cu o săptămână înainte de turul doi al prezidențialelor. În Constituție scrie că președintele nu poate fi membru al vreunui partid, iar legea prevede că pe listele partidelor nu pot candida independenții. Ar mai exista, însă, o variantă: Klaus Iohannis să demisioneze înainte de finalul mandatului. Totuși, se pare că președintele nu va fi nevoit să facă acest lucru.

"Informația momentului este că Partidul Național Liberal a înregistrat în procedură legislativă o modificare a legii care prevede că președintele în funcție, aflat în ultimele trei luni de mandat, poate candida ca independent pe lista unui partid sau unei alianțe", a spus Daniel Fenechiu la Digi24.

Analistul Bogdan Chirieac a comentat într-o intervenție la Antena 3 CNN posibilitatea ca președintele Iohannis să intre într-un mandat de simplu parlamentar sau de președinte al Senatului.

După 10 ani cu Klaus Iohannis, ar mai trebui să stea un mandat de senator pe bani publici?

"Dânsul nu are niciun fel de apăsare în a sta încă 100 de ani pe bani publici, să știți. Dacă se poate să stea și în vacanță, în vacanță va sta. Au fost atinse toate problemele importante. Se dă o lege pentru un singur om, dar nu pentru ‘cetățeanul Vasile’, căruia i-a luat apa casa, ci pentru președintele în funcție. Doi, nu se încalcă niciun drept, fiindcă nimic nu-l împiedică pe excelența sa, președintele Iohannis, să demisioneze de la Cotroceni și să se înscrie pe lista de la PNL.

A treia chestiune, publicul va sancționa nu doar PNL-ul, care e vai de el în prezent și a venit cu această propunere, ci și partidele care vor vota această aberație legislativă. Nu se poate să îndoi Parlamentul României. Un singur om îndoaie Parlamentul României. Așa ceva nu a făcut nici Traian Băsescu. Tot timpul era o opoziție acolo. El a rămas la putere prin mijloace nedemocratice, vedeți referendumul din 2012, și a fost îndepărtat prin mijloace parlamentare.

Iohannis poate să îndoaie Parlamentul prin faptul că PNL nu își găsește direcția. PSD are această problemă, și PNL-ul dacă vreți, că și în PNL sunt destui oameni cu coloană vertebrală, oameni profesioniști, dar chestiunea e despre stabilitate. În numele stabilității se fac tot felul de compromisuri. Vorbim aici de stabilitatea politică a României în contextul actual. Alte chestiuni, cum era Băsescu care conducea cu Parchetul, cu DNA-ul și cu Serviciile, nu cred că se mai aplică în acest moment. Practic, în noiembrie sunt alegerile. Puterea lui Iohannis din acest punct de vedere s-a diminuat foarte mult", a spus Bogdan Chirieac.

Exercițiu de imaginație: Ce va face Klaus Iohannis în mandatul de senator?

"Sunt mulți senatori și deputați pe care nu știm cum îi cheamă, nu știm cum arată, după 4, 8, 12 ani de mandat. Nu o să facă nimic, dar înțeleg că vrea să fie președintele Senatului, iar asta se poate face numai cu PSD. PNL-ul nu va avea voturile necesare. Vrea să facă asta pentru a avea altă vilă de protocol, că de exemplu la Neptun nu are. Dânsul, știți bine, vara șade acolo la Neptun.

A venit de la Washington, a ignorat dineul de gală al șefilor de stat sau de guvern din țările NATO și s-a dus direct la Neptun. Asta cu avionul cu piscină. Ce să mai vrea? SPP-ul oricum îi asigură protecția. Probabil ca șef al Senatului și fost șef de stat are mai mulți oameni alocați. Lucruri de genul acesta. Va face tot ce a făcut la Cotroceni, adică mai nimic. Vreau să-mi dați un singur succes al domniei sale în politică", a mai spus Bogdan Chirieac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Te-ar putea interesa

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel