Directorul INSCOP, sociologul Darie Cristea, a analizat, pentru DCNews, conflictul dintre Klaus Iohannis și partidul care a câștigat alegerile parlamentare, PSD.
”ALDE a obținut un rezultat previzibil, dar cumva sub așteptările create la locale, dar suficient pentru PSD. PSD a rezolvat ecuația electorală cât se putea de bine – la momentul la care discutăm e la câțiva parlamentari de o majoritate proprie care l-ar legitima să fie singurul partid chemat de președinte la consultările oficiale pentru desemnarea prim-ministrului. Probabil PSD nu va reuși să atingă majoritatea parlamentară de unul singur până la consultările de săptămâna viitoare. Mă rog, cu traseismul parlamentarilor români orice e posibil. PSD-ul e un partid căutat acum.” subliniază Darie Cristea.
[citeste si]
Sociologul continuă: ”Pe de altă parte, cu ALDE și cu reprezentanții minorităților (fără UDMR) majoritatea este asigurată. Președintele Iohannis a și spus ieri că va încredința guvernarea unei coaliții care convinge că e suficientă și stabilă, dar care va prezenta un prim-ministru care să respecte criteriile de integritate. Partea bună este că Iohannis, spre deosebire de Traian Băsescu, nu joacă pe cartea `dacă sunteți coaliție de ce nu v-ați înscris la tribunal înainte de alegeri?`. E bine să vedem în sfârșit o neînțelegere politică depășită care nu s-a mai transmis nerezolvată peste ani. Până la urmă, partidele care se angajează că fac guvernul își asumă. De asta avem alegeri.”
Blocaj tăcut
”Rămâne problema numelui. Deși e cumva normal ca președintele partidului învingător să fie propunerea de prim-ministru, PSD nu a promovat în campanie ideea Dragnea-prim-ministru. Contextul și discuțiile din jurul lui Liviu Dragnea sunt cunoscute. Ideea PSD de a se centra pe partid și nu pe lideri s-a dovedit bună. Scorul foarte mare obținut de PSD în alegeri și scorul mult sub așteptări al PNL sunt doi factori care au crescut extrem de mult capacitatea de negociere a PSD. Din această cauză toată lumea se așteaptă ca PSD să avanseze propunerea lui Dragnea ca premier. Foarte probabil, dar nu se știe nimic sigur încă. O poziție oficială în acest sens de la PSD nu avem – observăm aceeași atitudine ca în campanie: se poartă negocieri, nu se discută despre persoane, altfel spus, se bea mai degrabă cafea, nu se deschid sticle de șampanie. Președintele Iohannis declară că rămâne fidel principiilor de integritate și precizează că le-a anunțat înainte de campanie. PSD spune că nu există bază constituțională pentru un eventual refuz al unei eventuale propuneri a lui Liviu Dragnea ca premier. E un fel de blocaj acolo, dar nu un blocaj zgomotos, ca pe vremea lui Traian Băsescu, ci unul... tăcut.”, mai precizează Darie Cristea.
Trei argumente pentru care PSD a lipsit de la negocierile de la Cotroceni
Sociologul mai spune că ”Refuzul PSD de a participa la consultările de ieri ce înseamnă în acest context: în primul rând transmite că PSD vrea o relație strict instituțională cu președintele – venim doar la consultările oficiale, nu la unele pe care le percepem ca fiind de curtoazie; doi, refuzul acestor preconsultări poate fi și un răspuns al PSD la episodul invitațiilor la Ziua Națională; trei, e și o nuanță tehnică – PSD aștepta rezultatul distribuirii tuturor mandatelor pentru a vedea dacă nu cumva poate fi singurul partid chemat la discuții de președinte.”.
PNL, scenariu de coșmar
Darie Cristea a adăugat: ”Unde este PNL în tot acest scenariu? Simplu... Nu e. Toate semnalele pe care le dă PNL acum nu sunt nici pentru electorat, nici pentru PSD, nici pentru eventualii aliați politici. Toată comunicarea e orientată în interior unde sunt multe lucruri de clarificat organizațional pentru liberali. Practic PNL a traversat un scenariu de coșmar în care a retrăit la nivel național eșecul de la locale din București. Discuția politică reală este acum între președintele Iohannis și PSD.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News