Organizația Partidului Național Liberal Sector 3 a inițiat un proiect de hotărâre care prevede reîntregirea Parcului IOR, respectiv salvarea a 11 hectare de spațiu verde. Proiectul a fost deja aprobat în ședință de consiliu local.
Andrei Baciu, președinte PNL Sector 3: „Se defrișează masiv, iar noi refuzăm să asistăm nepăsători la amputarea parcului IOR. Vorbim de 11 hectare de teren în inima Bucureștiului, care nu vor mai fi spațiu verde, cu toate implicațiile rezultate. Știm cât de mare este impactul poluării aerului asupra sănătății noastre, a tuturor. Ne vom lupta până la capăt, până când aceste 11 hectare vor redeveni spațiu verde”.
Soluția indicată de Andrei Baciu pentru salvarea Parcului IOR este exproprierea pentru cauză de utilitate publică, urmată apoi de transferul dreptului de administrare a terenului expropriat către Sectorul 3, care trebuie să se angajeze că această suprafață va fi amenajată drept parc.
În același timp, președintele PNL Sector 3 a făcut apel la locuitorii din sector să susțină demersul inițiat de liberali și a anunțat lansarea unei petiții: „Demarăm o strângere de semnături în stradă și în mediul online, pentru că ne dorim ca vocea cetățenilor să fie auzită. Din ceea ce am discutat noi cu toți cei care trăiesc în zonă,toată lumea își dorește același lucru: recuperarea celor 11 hectare de teren.”
În cadrul conferinței de presă a PNL Sector 3 a luat cuvântul și consilierul local liberal Cătălin Moldoveanu, inițiatorul proiectului de hotărâre de Consiliu Local prin care se solicită exproprierea suprafeței retrocedate din Parcul IOR. El a precizat că PNL Sector 3 a inițiat și o hotărâre de Consiliul Local, aprobată ieri, prin care se prevede înființarea unui post de poliție locală chiar în Parcul IOR: „În momentul în care se constată că se întâmplă ceva în neregulă în zona retrocedată, Poliția Locală va putea instant să cheme Poliția Națională și Garda de Mediu.”
Demersul inițiat de PNL Sector 3, prin intermediul Consiliului Local Sector 3, va trebui dezbătut oficial la nivelul CGMB și al Primăriei Capitalei, iar Andrei Baciu a precizat că liberalii din sectorul 3 vor urmări îndeaproape acest subiect până la rezolvarea lui.
Informații de context
În anul 2005, Primarul General al Municipiului București a semnat două acte administrative de autoritate prin care se restituie în natură două parcele de teren situate în sectorul 3, pe legea 10/2001.Locuitorii din vecinătate afirmă că zona nu a mai fost supusă amenajării și este permanentă degradare tocmai din cauza litigiilor.În cadastrul din 1986 întreaga zonă apare clar definită în acte drept parc, iar în imaginile din 2005, din satelit, se văd alei și copaci.
În ultimii trei ani, s-a constatat o degradare accelerată a arborilor, existând suspiciunea distrugerii acestora cu bună știință, prin otrăvire, tăiere, incendiere sau prin perforarea rădăcinilor. Sunt sute de copaci care au dispărut. De asemenea, locuitorii din zonă au semnalat prezența excavatoarelor și buldozerelor pe teren, pentru scoaterea rădăcinilor și nivelarea terenului. Nu au existat, însă, replantări.
În ultimii 10 ani, Direcția Generală de Poliție Locală și Control a Municipiului București a primit mai multe sesizări referitoare la defrișări de vegetație în parcul IOR, inclusiv în ceea ce privește arborii uscați, însă nu au putut stabili cauza.Potrivit panourilor afișate la fața locului, pe bucata de parc retrocedată se dorește amenajarea unui parc de distracții pentru familie si copii.
Uniunea Europeană recomandă peste 26 mp de spațiu verde/locuitor, iar OMS peste 50mp. În București, se pare că avem mai puțin de 10mp/locuitor. Capitala a pierdut, în acte, peste 300 de hectare de spații verzi, în ultimii 10 ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu