Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, şi premierul Nicolae Ciucă s-au întâlnit, marţi, la Vila Lac.
Potrivit unor surse politice, discuţiile dintre cei doi lideri de partid au ca temă principală vizita premierului Ciucă la Bruxelles, care are loc miercuri şi joi. Alte subiecte sunt negocierile privind Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, dar şi bugetul pe anul viitor. Ciucă şi Ciolacu discută, de asemenea, despre portofoliul de la Apărare care a rămas vacant după ce Vasile Dîncu şi-a dat demisia.
Premierul Nicolae Ciucă va efectua, miercuri şi joi, o vizită oficială la Bruxelles, prilej cu care va avea întrevederi cu mai mulţi oficiali, printre care omologul belgian Alexander De Croo, preşedinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, precum şi cu secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, cei doi urmând să aibă o conferinţă de presă comună. Şeful Guvernului român va avea şi consultări cu reprezentanţii comunităţii de afaceri române şi belgiene. Nicolae Ciucă se va întâlni şi cu Manfred Weber, preşedintele Grupului PPE din Parlamentul European.
Joi, premierul Ciucă se va întâlni cu Adina Vălean, comisarul european pentru Transport, şi cu delegaţia europarlamentarilor români. Din delegaţia condusă de prim-ministru fac parte ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, şi ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu
Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan a spus, marți, că liberalii nu vor ceda absolut niciun portofoliu din cele pe care le au.
„Eu sper ca PSD să reuşească să înţeleagă, dacă nu o să le explicăm, că România are cea mai lungă graniţă cu o ţară aflată în conflict armat, care suferă din cauza unei agresiuni a unei ţări vecine, Rusia. Nu pot în astfel de situaţii să tratez portofoliul Apărării ca pe oricare altul şi să îl consider la şi altele”, a spus Rareş Bogdan, despre scenariul unui schimb de ministere între PSD şi PNL.
Europarlamentarul liberal a precizat despre o nominalizare cât mai rapidă la Ministerul Apărării că „este vital, în această perioadă, atât pentru România cât şi pentru NATO şi UE, pentru că România este ţară de graniţă a UE şi este pilon esenţial al NATO în această parte a Europei şi a lumii şi nu poate cineva să trateze cineva acest minister cu tergiversări, amânări şi tranzacţionări”. Vezi continuarea aici!
Deputatul PSD Radu Popa nu crede într-o rocadă în Guvern: ”Nu cred că ar fi o idee bună ca PSD să ia Ministerul Energiei”. Prezent în studioul DCNews, el a spus că ”ar trebui să ne gândim să punem un om la Ministerul Apărării care să corespundă cu profilul funcției”.
În continuare, social-democratul a înaintat și un nume.
”Un astfel de om, după părerea mea, poate să fie - nu știu dacă vrea și el- Titus Corlățean. Este un diplomat, a fost ministru de Externe, ministru al Justiției, este senator, are vechime foarte mare în PSD, de 20 de ani, corespunde mult mai bine profilului decât numele pe care le-am văzut vehiculate prin presă. Dar asta e opinia mea” a spus Radu Popa, în finalul interviului acordat DCNews. VEZ ȘTIREA AICI!
Amintim că, în urmă cu o zi, Vasile Dîncu și-a înaintat demisia din funcția de ministru al Apărării Naționale, motivând neînțelegeri cu președintele Klaus Iohannis. El i-a mulțumit pentru colaborare premierului Nicolae Ciucă, care a și preluat interimar funcția de la apărare. Demisia a venit cu o zi înainte de Ziua Armatei Române, dar și cu o zi înainte de CSAT. Astăzi, chiar de Ziua Armatei, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de eliberare din funcție a ministrului Apărării Naționale.
În spațiul public, nu a fost exclusă posibilitatea unei rocade în Guvern, susținută mai ales de oameni din PSD. Informațiile DCNews din PNL au fost că liberalii au cerut cât mai repede o nominalizare a PSD pentru noul ministru al Apărării. Astfel, se pare că n-ar fi nimic de negociat legat de acest subiect în coaliția de guvernare. Sursele liberale exclud varianta unor rocade în Guvern.
Și Radu Popa, social-democrat, o exclude, după cum se vede din declarația anterior menționată. Cu toate acestea, pare că este greu de găsit un înlocuitor din PSD și asta nu pentru că nu ar fi candidați, ci pentru că sunt prea multe propuneri vehiculate din partid.
Titus Corlățean s-a regăsit încă de ieri pe liste scurte vehiculate pe surse. Dar nu este singurul. Se mai vorbește și despre Angel Tîlvăr, dar și despre Mihai Tudose.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu