Senatorul PNL Iuliana Laura Scântei a declarat într-o conferinţă de presă că partidul din care face parte a sesizat Curtea Constituţională a României privind organizarea manifestărilor dedicate celebrării centenarului Marii Uniri.
"PNL a formulat o sesizare la CCR privind neconstituţionalitatea legii de celebrare a Centenarului Marii Uniri şi a Războiului pentru reîntregirea neamului, întrucât coaliţia PSD - ALDE nu a dorit să includă acţiuni concrete în an de Centenar, care să privească nu doar Iaşiul, regiunea Moldovei, ci şi întreaga ţară. Secundar au inclus prevederi neconstituţionale. Au refuzat să menţină prevederea prin care se acorda titlul de 'Oraş al Marii Uniri' oraşelor Iaşi, Bucureşti şi Alba Iulia. Au dorit să evite prevederile constituţionale şi prerogativele prezidenţiale, în virtutea poziţiei curente a preşedintelui Klaus Iohannis, ignorând un act fundamental, şi posibilitatea şi distincţia pe care o pot avea cele trei oraşe prin decret prezidenţial, indiferent cine este preşedintele în funcţie", a spus Iuliana Laura Scântei, scrie Agerpres.
Liberala, care este şi vicepreşedinte al Senatului României, a adăugat că a sesizat CCR cu privire şi la alte aspecte de neconstituţionalitate incluse în această lege.
"Principalul iniţiator al legii neconstituţionale, cel care şi-a dorit practic să personalizeze într-un stil demagogic această lege, este actualul ministru al Culturii, Lucian Romaşcanu care, în calitate de preşedinte al Comisiei de Cultură şi Media din Senat, a făcut tot posibilul pentru a minimaliza din punct de vedere guvernamental şi parlamentar tot ceea ce este legat de Centenarul Marii Uniri, tot ceea ce este legat de Iaşi, şi este rezultatul muncii sale politice de a îngropa practic evenimentele Centenarului", a afirmat Iuliana Laura Scântei.
Totodată, ea a criticat faptul că, deşi ne aflăm în luna iulie, Guvernul României nu are un program concret de acţiuni, "nu de machete, medalii, festivităţi şi băi de mulţime, prezentări în drumuri publice".
"La aceasta se rezumă până acum calendarul acţiunilor publice pentru Centenar. O sută de ani de existenţă a României trebuiau marcaţi în primul rând prin nişte proiecte concrete care să dureze măcar 100 de ani, precum SRU, prima sapă sau primii 500 de metri din autostrada care să lege Transilvania de Moldova sau Nord-Sud, dar care să lege ceva de care românii să îşi amintească şi să citească în cărţi de istorie aşa cum noi acum sărbătorim ceva ce acum regăsim în cuprinsul cărţilor de istorie", a mai spus senatorul PNL Iuliana Laura Scântei.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News