PNL, sesizare Legi Justiție. CCR, decizie

Curtea Constitutionala
Curtea Constitutionala

Curtea Constituţională a României va discuta pe 13 decembrie sesizarea PNL privind Hotărârea Parlamentului referitoare la constituirea Comisiei speciale pentru legile Justiţiei, au precizat marţi oficiali ai CCR. 

Anterior, Curtea a acordat acelaşi termen pentru dezbaterea sesizării USR cu privire la hotărârea Parlamentului de înfiinţare a Comisiei speciale pentru legile Justiţiei. 

Biroul Executiv al Partidului Naţional Liberal a decis luni ca formaţiunea politică să atace la CCR hotărârile Parlamentului care au dus la constituirea Comisiei speciale pentru legile Justiţiei. 

"Am hotărât atacarea la Curtea Constituţională a hotărârilor Parlamentului care au constituit Comisia specială pentru legile Justiţiei. De asemenea, am decis să mandatăm Comisia juridică a PNL să pregătească sesizarea Comisiei de la Veneţia, urmare a faptului că Birourile permanente reunite, majoritatea din Birourile permanente reunite, au hotărât să respingă solicitarea PNL ca Parlamentul în ansamblul său să sesizeze Comisia de la Veneţia privitor la modificările la legile Justiţiei, o solicitare pe care PNL a făcut-o ţinând cont şi de poziţia exprimată la nivelul Comisiei Europene prezentată în Raportul MCV", a declarat luni preşedintele PNL, Ludovic Orban. 

Deputatul liberal Gabriel Andronache a precizat, în context, că această comisie a fost "constituită în mod eronat", cu "încălcarea Regulamentului şedinţelor comune". "În opinia noastră, Comisia comună specială a fost constituită în mod eronat, cu încălcarea dispoziţiilor Regulamentului şedinţelor comune. (...) O comisie comună specială nu poate prezenta rapoarte decât plenului comun, ori plenul comun nu poate dezbate şi nu poate legifera în acest domeniu, în domeniul Justiţiei, pentru că nu are competenţă", a explicat Andronache. 

Sesizare USR

Uniunea Salvaţi România a anunţat săptămâna trecută că a depus la Curte sesizarea cu privire la înfiinţarea Comisiei speciale pentru legile Justiţiei. 

"Sesizarea USR arată că PSD - ALDE a acordat comisiei speciale atribuţii ilegale, care potrivit Regulamentului celor două Camere revin Comisiilor juridice permanente, pentru a scurta la maxim timpul de dezbatere şi de adoptare a modificărilor legilor Justiţiei", preciza USR, potrivit Agerpres.

Reprezentanţii USR au apreciat că din hotărârea de înfiinţare nu rezultă cu claritate care este rolul acestei comisii speciale, ceea ce creează "o confuzie" între aceasta şi atribuţiile comisiilor permanente, iar parcursul ulterior al proiectelor de lege devine "incert" şi "impredictibil". 

Potrivit Constituţiei, proiectele de modificare a legilor Justiţiei care au ajuns să fie dezbătute ilegal în Comisia specială a lui Iordache trebuie să treacă prin Comisiile juridice permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului şi abia apoi adoptate de plenul fiecărei Camere, aspect fundamental pentru respectarea principiului bicameralismului, a menţionat USR. 

Conform USR, există deja precedente favorabile în jurisprudenţa CCR, care s-a exprimat în decizii anterioare în sensul că deplasarea unui centru de decizie constituţional (Parlamentul) la comisii ale acestuia nu este conformă cu menirea constituţională a Legislativului. 

De asemenea, CCR s-a pronunţat deja în sensul că autonomia regulamentară nu poate fi exercitată în mod discreţionar, abuziv, cu încălcarea atribuţiilor constituţionale ale Parlamentului, au mai reţinut reprezentanţii USR. 

"Aşadar, ţinând cont de argumentele de mai sus, precum şi de jurisprudenţa Curţii Constituţionale, rezultă că înfiinţarea unei comisii speciale care dobândeşte competenţa de examinare, modificare şi completare a tuturor actelor normative cu incidenţă în domeniul Justiţiei pe o perioadă nedeterminată şi nedeterminabilă contravine regimului juridic specific al unor astfel de comisii speciale, încălcându-se articolul 64 alineatul 4 din Constituţie", a explicat USR. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel