PNL și PSD, de acord cu impozitarea la pragul de sus. Dîncu: Acum e foarte mult populism

Vasile Dîncu a explicat de unde ar putea fie găsiți bani pentru creșterea pensiilor.

„De unde să creștem pensiile? Dacă ne uităm la modalitatea în care reușim să încasăm impozite și taxe, suntem pe ultimul loc în Europa. Dacă reușim să facem aceasta printr-un sistem mai suplu, prin digitalizare, prin alte forme, reușim să găsim bani pentru toate cererile sociale”, a zis Vasile Dîncu.

Impozitare la pragul de sus

Social democratul, referindu-se la taxele locale, a spus că ar trebui să se impună plafonul de sus, acest lucru nu se face acum pentru că primarii și consilierii locali sunt „populiști”. Vasile Dîncu a subliniat că nu ar trebui să se mai taxeze la pragul inferior, ci la cel superior.

„Am discutat despre posibilitatea de a face, prin Legea Bugetului, niște praguri pentru taxele locale. Dacă le lăsăm la dispoziția primarilor și a consiliilor locale, așa cum se întâmplă acum, este foarte mult populism, (n.r. - nimeni nu le crește până la pragul de sus de teamă să nu supere electoratul).”, a mai spus Vasile Dîncu la B1 TV, în emisiunea „Dosar de politician”, realizată de Silviu Mănăstire.

De asemenea, Florin Roman, deputat PNL, duminică seara, la Digi 24, a spus: „Dacă ne uităm pe lege, mai exact pe Codul Finanțelor Publice Locale, taxele și impozitele pentru imobile, clădiri, terenuri și autoturisme se stabilesc de către consiliile locale în limita unor praguri. Dacă vrei să impozitezi mai mult, trebuie să modifici Codul Finanțelor Publice Locale. Iar asta o fac consiile locale, nu Guvernul, nici altcineva”.

Declarațiile celor doi au fost făcute duminică seara, la aproximativ aceeași oră, la posturi diferite de televiziune.

Pentru clădirile rezidențiale și clădirile-anexă, aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,08% - 0,2%, asupra valorii impozabile a clădirii. Cota impozitului pe clădiri se stabilește prin hotărâre a consiliului local. De exemplu, la nivelul municipiului București, această atribuție revine Consiliului General al Municipiului București.

Pentru clădirile nerezidențiale, aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,2 - 1,3% asupra valorii care poate fi: 


​​valoarea rezultată dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat în ultimii cinci ani anteriori anului de referință, depus la organul fiscal local până la primul termen de plata din anul de referință;


valoarea finală a lucrărilor de construcții, în cazul clădirilor noi, construite în ultimii cinci ani anteriori anului de referință;

valoarea clădirilor care rezultă din actul prin care se transferă dreptul de proprietate, în cazul clădirilor dobândite în ultimii cinci ani anteriori anului de referință.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel