PNL a înregistrat al treilea eșec în Parlament, după respingerea moțiunii "Alege între România şi Ponta, un premier compromis”. Consultantul politic Angelin Ioan radiografiază situația principalului partid de Opoziție, după mai multe bâlbe făcute de liberali, care au culminat în ziua moțiunii de cenzură cu organizarea mitingului din fața Parlamentului.
Iată editorialul scris de Angelin Ioan pentru DCNews:
PNL este vinovat nu doar pentru lipsa de eficiență politică, dovedită prin eșecul moțiunii de cenzură. PNL este răspunzător pentru lipsa de credibilitate a mesajelor liderilor săi, care alături de lipsa de eficiență, fac PNL un partid fără direcție.
Care este discursul cu care PNL justifică eşecul celei de-a patra încercări de a-l da jos pe Victor Ponta?
PNL încearcă să justifice eşecul spunând că moţiunea a urmărit mai degrabă simbolistica de protest faţă de un premier urmărit penal, decât a căutat neapărat să realizeze căderea guvernului. Și că, oricum, PNL avea datoria (morală) să sancționeze refuzul premierului de a demisiona, chiar şi dacă nu schimba guvernul. În acest fel - spun liberalii - obligaţia de moralitate nu se măsoară neapărat prin prisma finalităţii unei acțiuni politice. Când vine vorba să dea exemplu de acțiuni cu finalitate, liderii liberali amintesc de creșterea alocațiilor pentru copii, ca răspuns eficient - zic ei – la așteptarea electoratului.
Am insistat asupra discursului de mai sus al PNL de după moțiune (exersat prin talk-showuri aseară) pentru a arată cât de lipsit de credibilitate şi de perspectivă este mesajul liberal.
Încercarea de a-şi justifica ineficienţa moțiunii prin apelul la moralitate în politică (în condiţiile în care PNL este răspunzător moral pentru tergiversarea votului prin corespondenţă) şi tentativa de a impresia de eficiență prin votul pentru o lege populistă (ce nu are mai nimic de-aface cu promisiunile liberale) - asta este definiţia mesajului politic contradictoriu şi lipsit de tracţiune electorală a liderilor liberali.
Deşi merg din bâlbă în bâlbă, liderii PNL stau relaxaţi pentru că sondajele la certifică nu doar că păstrează un avans relativ confortabil, de 5-7 puncte, faţă de PSD, ci şi pentru că PNL stă încă solid la peste 43% opțiune de vot. Explicabil însă prin faptul că acest uriaș bazin proliberal rămâne unit fundamental împotriva PSD; și nici nu are deocamdată, alte opțiuni politice care să fie alternative la PNL. În plus, nu există un lider al PSD care să poată fi contrapus preşedintelui Iohannis şi care să ofere perspectiva unui potenţial de creştere electorală pentru PSD. Este deci un război de uzură PSD-PNL, în care PNL pur și simplu se bucură de o masă mai mare de suporteri conjuncturali, fără ca liberalii să facă ceva pentru a-i mulțumi pe acești oameni, în afară de opoziţia sterilă faţă de social-democraţi.
Spre ce se îndreaptă PNL, concret? Deocamdată nu se poate ști. Votul pentru locale, în lipsa unui eveniment major, este foarte posibil să fie inerţial şi politic. Oamenii sunt sătui şi de politică şi de toţi politicienii pentru a mai acorda prea multă atenţie unor evenimente minore pentru viaţa lor de zi cu zi - cum ar fi înlocuirea la guvernare a unor politicieni fără credibilitate (de la PSD), cu alţi politicieni fără credibilitate (de la PNL).
Alături de şirul de moţiuni ratate, de tacticile cinice din consiliul Primăriei Generale, de dezorganizarea parlamentară premeditată care a tergiversat legea votului prin corespondenţă, astăzi s-a mai adăugat ceva: liderii PNL - sub pretextul mobilizării parlamentare pentru moțiune - au stat în Parlament, în timp ce manifestanții liberali erau afară în ploaie strigând anemic mesaje antiguvernamentale conduși doar de prezumtivul premier al PNL, măcinat de lipsa de încredere şi sabotajele din propriul partid. PNL se îndreaptă liniștit spre nimic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News