PNL va depune cinci moţiuni simple pe sănătate

pnl
pnl

PNL va depune cinci moţiuni simple pe sănătate, în următoarele săptămâni, a anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Târgu Mureş, preşedintele Comisiei de sănătate din PNL, Eugen Nicolăescu.

Nicolăescu a spus că în urma întâlnirii regionale cu reprezentanţii filialelor PNL din Transilvania, care a avut loc, vineri după-amiază, la Târgu Mureş, pe lângă cele trei teme referitoare la problemele din sistemul sanitar pe care se intenţiona depunerea de moţiuni simple, au mai fost semnalate încă două, scrie Mediafax.

Astfel, pe lângă problemele legate de reorganizarea unităţilor sanitare cu paturi, situaţia medicilor de familie şi cea a compensării medicamentelor, au mai fost semnalate şi "alocarea defectuoasă şi netransparentă" de sume pentru plata furnizorilor de servicii medicale, de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi casele judeţene, şi deficienţe grave în ce priveşte chirurgia cardiacă, în special cea pediatrică.

Ca urmare, Comisia de sănătate din PNL a decis să ceară grupului liberal din Camera Deputaţilor să elaboreze şi să depună cinci moţiuni simple pe sănătate, în următoarele săptămâni, a spus Nicolăescu.

"Cerem public Curţii de Conturi să verifice modul de alocare a fondurilor de către CNAS şi casele judeţene de asigurări de sănătate", a spus Nicolăescu.

Nicolăescu a apreciat că statul român este "iresponsabil şi inconştient", întrucât alocă fonduri insuficiente pentru chirurgia cardiacă pediatrică în ţară, iar părinţii copiilor născuţi cu malformaţii cardiace îi operează în străinătate, astfel că în final România plăteşte de câteva zeci de ori mai mult decât dacă ar bugeta corespunzător acest domeniu.

El a spus că moţiunile au ca scop aducerea în faţa opiniei publice a problemelor grave din sistemul sanitar, punerea unei presiuni pe guvernanţi, demiterea ministrului Sănătăţii, Cseke Attila, şi a preşedintelui CNAS.

Potrivit sursei citate, statul român este restant în ce priveşte medicina de urgenţă, medicina de familie, dar şi programele naţionale de sănătate şi, deşi există bani din taxa de viciu, aceştia sunt blocaţi la Ministerul Finanţelor.

Nicolăescu a spus că speră ca moţiunile să fie sprijinite şi de parlamentari ai puterii, dată fiind natura lor, şi că, odată adoptate, măsurile propuse - renunţarea la închiderea de spitale şi unităţi etalon ale medicinei româneşti, renunţarea la coplată, în forma actuală, analizarea şi revederea urgentă a sistemului de compensare a medicamentelor - devin obligatorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel