Avocata și deputata PSD Laura Vicol a criticat modul de prezentare al Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) din Parlament, care a avut loc miercuri.
"Ce s-a întâmplat, acolo, în plenul Parlamentului, a fost o mascaradă. Premierul Cîțu a venit şi a făcut o declaraţie politică jalnică. Toată lumea aşteaptă să vină cu cifre, cu date concrete, să vină măcar cu un număr exact de pagini pentru că toate statele au depus aceste proiecte şi proiectele conţin un anumit număr de pagini.
Stăteam de vorbă cu cineva care a participat, timp de o săptămână, la crearea acestui aşa-zis program, care nu există, şi îmi povestea că, pe lângă faptul că i s-a cerut de la început să nu pozeze, să nu se folosească de date de acolo - era totul extrem de secretizat - a fost dat afară pentru că şi-a permis să întrebe anumite date dinăuntrul acestui program.
Ulterior, am aflat că sunt numită cel mai agresiv parlamentar împotriva coaliţiei, prin limbajul pe care îl folosesc pentru că îi fac golani şi trădători. Din punctul meu de vedere este o coaliție de golani şi trădători. Acest program este al românilor, trebuia prezentat României", a spus Laura Vicol, la DCNews.
"Cu toată dragostea, pentru toţi vâlcenii - domnul Cîțu e vâlcean - eu nu înţeleg ce spune, nici cu mască, nici fără. Am prieteni vâlceni, îi înţeleg pe toţi, dar pe domnul Cîțu nu pot. Atunci, în timp real, citesc presa ca să văd subtitrarea, să îmi dau seama ce spune. Mormăie încontinuu şi se enervează foarte repede. În momentul în care cineva şi-a permis să îl întrebe ceva, începe să dea din cap şi pleacă, ori țipă de nu mai înţelegi nimic. Dacă s-a enervat, s-a pierdut. Este foarte nervos. Există calmante din plante, poate nu îi recomandă nimeni", a mai spus Laura Vicol.
"Am tot așteptat să prezinte PNRR-ul. Am zis că după acea declarație politică... Ştiţi cât de penibil este când cineva îşi ridică osanale singur? Este cumplit. Toată viaţa am avut teama de ridicol. Ei depăşesc limita ridicolului cu foarte mult şi nu conștientizează. Am înţeles, vii, spui cât de bun eşti, că prezinţi... Ce prezinţi? Şi am tot aşteptat. Am spus că poate, la un moment dat, după acest discurs, urmează şi nişte date concrete.
Eu nu cred că există PNRR-ul. De la domnul acesta cu care am discutat am înţeles că, la momentul când a plecat din echipă, acum două sau trei săptămâni, existau numai fişiere, nu existau pagini. Am citit în presă, zilele trecute. Erau vreo opt pagini în limba engleză.", a mai spus Laura Vicol.
Vezi și: Vicol: Oltenia a primit ZERO lei de la buget. Tot sudul României va fi rupt de restul țării
Miercuri, a avut loc prezentarea PNRR-ului, în Parlament, unde Florin Cîțu a explicat pe scurt ce este PNRR-ul.
"Ce este PNRR? Am văzut în spaţiul public multe interpretări eronate, unele întreţinute artificial, cu intenţie. Dar trebuie să ştie toată lumea că este un program diferit de ceea ce am avut până acum prin fonduri UE. E un program care a apărut într-un moment dificil, când toată economia globală trecea prin cea mai mare criză din ultimul secol şi este un răspuns la această criză. Liderii Europei s-au uitat cum a reacţionat economia fiecărui stat la acest şoc, la pandemie, şi au venit cu acest plan de investiţii. Este un plan diferit pentru că, pe lângă investiţii, de care toate ţările au nevoie, acest plan vine şi cu o parte de reformă", a spus Florin Cîțu.
Prin PNRR, România ar urma să primească 29,2 miliarde de euro, din care 14,2 miliarde sub formă de granturi și 15 miliarde de euro sub formă de împrumuturi. Banii care vor fi alocați de Uniunea European prin PNRR trebuie accesați până cel târziu la 31 decembrie 2023, iar proiectele finanțate prin acest program trebuie finalizate până la 31 decembrie 2026. În caz contrar, sumele trebuie returnate. Primii bani din PNRR ar putea veni în octombrie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News