PNRR, prezentat miercuri în Parlament

Foto: Gov.ro
Foto: Gov.ro

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă va fi prezentat miercuri în Parlament de Guvern, iar partidele vor putea să prezinte opinii cu privire la acesta. 

Premierul Florin Cîțu va prezenta în Parlament, miercuri, de la ora 13.00, Planul Național de Redresare și Reziliență, iar partidele parlamentare își vor putea prezenta poziția cu privire la proiect, a anunțat preșeintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban.

„Birourile Permanente Reunite au hotărât convocarea plenului camerelor reunite pentru miercuri, la ora 13.00. Pe ordinea de zi vor fi doar două puncte: prezentarea Planului Național de Reziliență și Recuperare, cu intervenții din partea grupurilor parlamentare, pe baza reprezentării în Parlament. La punctul doi - ratificarea tratatului, Euroatomului, o ratificare care este extrem de importantă pentru că ratificarea trebuie făcută în fiecare țară și de acest moment depinde când Comisia Europeană poate realiza împrumutul”, spune Ludovic Orban.

Președintele Camerei Deputaților spune că nu va fi o dezbatere, ci grupurile își vor prezenta pozițiile. Premierul va avea la dispoziție 60 de minute, din care își poate păstra și timp la final pentru a da anumite răspunsuri.

„PNRR va fi pus pe masa Comisiei (Europene - n.r.) în timpul convenit”, conchide Ludovic Orban.

- Ştirea iniţială  - 

PNRR va fi prezentat în Parlament, anunţă surse politice. 

Informaţia vine la scurt timp după ce Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a anunţat că parlamentarii social democraţi vor intra în grevă dacă Guvernul nu vine cu PNRR în Parlament. 

"Cîțu și Orban vor să blocheze toată Europa. Nu vor să vină în Parlament să prezinte PNRR, așa acum este normal. Polonia, Spania, Italia și Franța au prezentat PNRR-ul în Parlament.

Dacă mâine în Parlament, prezentarea PNRR nu este punct separat pe ordinea de zi, PSD va intra în grevă parlamentară. De ce vor Cîțu și Orban să ascundă PNRR? Cum vor explica la Bruxelles blocarea întregii Europe doar pentru că nu sunt în stare să aibă o prezentare publică a unui plan care va afecta România pentru următorii 5 ani?

Românii trebuie să afle adevărul legat de înghețarea pensiilor, salariilor și a alocațiilor, de creșterea taxelor și impozitelor pentru firme, precum și faptul că agricultura românească va primi... ZERO lei pentru irigații!", a scris Marcel Ciolacu pe Facebook. 

Cîţu, strategie pentru PNRR

”Oricum, și PNRR, ca multe programe derulate cu CE, cu UE, au și o componentă politică, partea de reforme” a spus premierul Florin Cîțu, la Radio Guerrilla.

Prim-ministrul a precizat că ”avem PNRR - 29,2 miliarde - și fonduri europene- 46 de miliarde, eu nu le deconectez. Toate proiectele pe care le vom face în perioada următoare, până-n 2024, vor avea trei surse de finanțare: bugetul României, PNRR și fonduri UE. Când te uiți așa, îți dai seama că avem resurse pentru toate aceste proiecte. Problema este unde le pui pe fiecare și fiecare se potrivește foarte bine într-un alt loc: avem proiecte care se potrivesc foarte bine în PNRR, pentru că sunt proiecte mature, care pot fi făcute până-n 2026, sunt legate de reformă, le punem acolo. Avem proiecte care merg mai bine pe fonduri UE și proiecte pe care le putem face mai bine pe bugetul românesc”. 

Florin Cîțu a subliniat că mecanismul PNRR este unul complicat, dar partea bună e că ”te ține atent, conectat”, fiind ”borne pe care trebuie atingi în fiecare an, altfel nu primești banii”. 

VEZI Cîțu, secretul României în PNRR. Ce strategie aplică premierul. I-a supărat pe unii miniștri

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel