Gianni Pittella, senator în Parlamentul Italiei, a vorbit, în exclusivitate pentru DCNews, despre situația Italiei în ceea ce privește Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR)
Gianni Pittella, senator în Parlamentul Italiei, fost lider al Grupului S&D din Parlamentul European și Vicepreședinte al Parlamentului European pentru două mandate, a fost invitatul Claudiei Țapardel la DCNewsTV, unde a vorbit despre situația din Italia în ceea ce privește PNRR-ul.
"Nu am sacrificat un principiu important: cel al participării democratice"
"Vreau să te întreb care este strategia și care sunt cele mai importante proiecte incluse în planul italian de redresare. Pentru că ești membru al Parlamentului italian, vreau să te întreb și dacă Guvernul italian a prezentat planul Parlamentului național înainte de a fi trimis Comisiei Europene? A existat o dezbatere la nivelul Parlamentului național cu privire la acest plan? Vreau să știu dacă sectorul privat, organizațiile non guvernamentale, societatea civilă - au fost consultați cu privire la proiecte?", l-a întrebat Claudia Țapardel pe Gianni Pittella.
"Absolut! Da! A existat o largă consultare cu regiunile, cu orașele, comunele, cu actorii ecomonici, actorii sociali, cu reprezentanții sindicatelor, cu cei din sectorul terțiar, cu organizațiile non guvernamentale. De asemenea, și în Parlament am analizat acest Plan, l-am dezbătut, discutat înainte să fie trimis la Bruxelles, pentru ca indicațiile, observațiile venite să fie incluse în plan, ulterior fiind trimis la Bruxelles.
A reprezentat un exemplu grandios de democrație, de a respecta termenele ce trebuiau respectate. Nu am sacrificat un principiu important: cel al participării democratice. Pentru că s-ar putea spune că Draghi face totul singur și trimite de unul singur planul la Bruxelles. Draghi a fost primul care a spus că vom discuta cu toată lumea planul și apoi îl supunem dezbaterii în Parlament", a spus Gianni Pittella.
"Din păcate, situația a fost diferită în România. Și, în acest moment, am transmis planul către Comisia Europeană, dar aceasta are o mulțime de observații cu privire la planul nostru. Aceeași situație este și în Italia?", a adăugat Claudia Țapardel.
"Nu, noi nu am primit observații. Pe parcursul lunilor, s-a dialogat permanent cu Comisia Europeană, înainte să facem planul, acesta a fost discutat cu Comisia. De aceea nu am avut nicio observație, dar Comisia Europeană trebuie să fie cu ochii deschiși pentru a vedea dacă respectăm etapele și timpii prevăzuți și dacă se fac reformele stabilite, pentru că, împreună cu finanțarea unor proiecte fundamentale, cum sunt cele privind dezvoltarea infrastructurii mari, digitalizarea, telemedicina, noi trebuie să facem reforme", a spus Pittella.
Interviul complet, în materialul video de mai jos:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News