EXCLUSIV  PNRR și lista celor 25 de spitale. Rafila: O să resping categoric orice fel de asociere cu numele meu / video

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății / Foto: Crișan Andreescu
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății / Foto: Crișan Andreescu

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut referire la criteriile de eligibilitate pentru proiectele ce vizează construcţia de spitale cu finanţare prin PNRR, criterii aprobate de Guvern.

„Fiind o coaliție, trebuie să ne asumăm anumite lucruri. Și, pentru a le duce la bun sfârșit, trebuie să le asumăm împreună”, a subliniat ministrul Sănătății.

„Vă dădeam exemplul PNRR și criteriile de alegere ale spitalelor. Eu o să resping categoric orice fel de asociere cu numele meu și a neincluderii unei instituții medicale. Adică, atunci când vom face lista de 25 de spitale, pot fi 24 sau 23, sau mai multe, în funcție de buget, nu ministrul și Ministerul Sănătății nu au inclus un anumit spital, ci criteriile obiective, transparente, comunicate în timp și care au fost aprobate de Guvernul României și asumate de această coaliție”, a explicat ministrul Alexandru Rafila în cadrul unui interviu acordat DCNews.

Până în 2026 vor fi construite și dotate cu echipamente cel puțin 25 spitale noi sau unități spitalicești, cu fonduri din Programul Național de Redresare și Reziliență.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, la DCNews

Youtube video image

 

Citește și...

Rafila, în căutarea de tratamente pentru anumite boli, atacat de USR pentru că merge în străinătate: Poate unii au anumite frustrări pentru că nu au avut ocazia să călătorească 

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a fost întrebat „cum stă cu relațiile internaționale”.

În acest context, Alexandru Rafila a vrut să lămurească subiectul vizitelor externe pe care le-a făcut în acest an de când este membru în Guvern. Ministrul Sănătății a explicat că nu a mers în excursie, ci au fost deplasări profesionale, pentru a stabili diferite acorduri în domeniul Sănătății. De exemplu, în Cuba, Alexandru Rafila a mers să semneze „un acord bilateral în domeniul sănătăţii", după ce, în ianuarie, Guvernul României a semnat un memorandum cu această ţară.

Alexandru Rafila a zis că a folosit oportunitatea legată de un congres internaţional, la care au participat mai mulți de miniştri ai Sănătăţii, inclusiv doi din UE, în afară de el, pentru a vedea cum sunt tratate acolo anumite boli care în România nu au încă un răspuns, cum ar fi piciorul diabetic.

Atacurile privind deplasările de lucru ale lui Alexandru Rafila au venit din partea USR, iar ministrul crede că scopul este să-l împiedice să-și desfășoare activitatea.

„De când am fost numit în funcție, am făcut cam 11-12 deplasări de lucru în afara țării. Unii au o percepție greșită în ceea ce privește scopul acestor deplasări. Ele nu sunt turistice. Poate unii au anumite frustrări pentru că nu au avut ocazia, când erau mai tineri, să călătorească și consideră că persoanele care ocupă funcții publice se deplasează în alte țări în scopuri turistice”, a zis Alexandru Rafila la DC News și DC News TV.

„Am reușit să semnăm câteva acorduri de colaborare bilaterală în domeniul sănătății, de exemplu cu Italia. În curând, vom avea un acord finalizat cu Belgia în ceea ce privește tratamentul pacienților cu arsuri. Avem o colaborare și un acord foarte bun cu Israel. Chiar și pentru vizita din Israel am fost criticat. Știți care este problema? Scopul criticilor este să te împiedice să lucrezi”, a mai spus ministrul Sănătății.

„Am fost pentru trei lucruri în Cuba: în primul rând, să semnez un acord bilateral. Fusese aprobat încă din luna ianuarie, dar trebuia semnat de către Guvernul României. În al doilea rând, am folosit oportunitatea legată de un eveniment internațional care s-a desfășurat în Cuba, luna trecută, și care a reunit mai mulți miniștri ai Sănătății, inclusiv din Uniunea Europeană. În al treilea rând, am mers în Cuba din următorul motiv: industria farmaceutică a lor are o forță recunoscută. Au și o universitate bună, veche, de tradiție. România trebuie să dezvolte și alte tipuri de relații în ceea ce privește zona medicală în care să existe schimburi de specialiști și oportunitatea de a cunoaște niște produse biologice care pot fi utilizate în scop terapeutic în zone în care nu avem răspuns, cum ar fi pentru piciorul diabetic”, a mai zis Alexandru Rafila.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel