Psihoterapeutul Sandra Trupină a explicat impactul pe care divorțul îl are asupra partenerilor.
Psihoterapeutul Sandra Trupină a vorbit despre cauzele care duc la divorț, dar și despre tulburările afective cu care se confruntă cei care trec prin experiența unui divorț, mai ales dacă a fost unul dificil.
”La psihoterapia integrativă spunem că de preferat nu este să schimbăm partenerul, ci să lucrăm la noi înșine, la rănile interioare. Sunt situații în care ar trebui să mă întreb: Ce parte din mine generează un astfel de partener. Sigur ați auzit pe cineva: Numai eu atrag toate fetele/toți domnii care sunt indisponibili emoționali”, a spus psihoterapeutul Sandra Trupină în cadrul emisiunii Ultrapsihologie de la DC News și DC News TV.
Potrivit psihoterapeutului, ”acolo este de lucrat, undeva la fundația noastră din trecut, unde am integrat noi că atractiv este un bărbat indisponibil emoțional, mai ales că în primii ani de viață, psihanaliza spune că suntem pe record, adică înregistrăm tot și vom pune în act mai târziu ceea ce am trăit în primii ani de viață, la nivel inconștient. Și până nu facem inconștientul conștient vom trăi și vom spune că acesta este destinul nostru”, a mai spus Sandra Trupină.
În ceea ce privește infidelitatea, unul dintre motivele pentru care cuplurile ajung la divorț, psihoterapeutul a ținut să puncteze că fiecare intre parteneri trebuie să fie atenți la modul în care a treia persoană a pătruns în interiorul cuplului, ”cum am facilitat apariția acestei persoane. Societatea în taxează pe cel care a înșelat (n.r. el sau ea, căci se întâmplă în ambele sensuri), este foarte important că avem valori și repere sănătoase, ar fi de preferat să nu îi punem la zid, să îi ajutăm să își îndrepte greșeala, să nu îi ostracizăm”, a spus Sandra Trupină.
În acest sens, realizatoarea emisiunii a subliniat că ”ceva te-a dus către infidelitate”, moment în care psihoterapeutul a afirmat că ”sunt mai multe răspunsuri”, de la sexul, ca experiența de viață, la validare sau chiar istoricul persoanei care calcă strâmb.
”Mai sunt oameni nefericiți în relații, dar nu toată lumea se duce înspre infidelitate. Deci este vorba și de structura internă. (...) Anestezierea, cu substanțe interzise, pentru că facem orice să fugim de durere, iar răspunsul este să stăm acolo, cu emoția, cu durerea, să trecem prin, nu să trecem peste”, a mai explicat psihoterapeutul integrativ Sandra Trupină.
Psihologul Radu Leca a afirmat că după divorț apar câteva tulburări afective, care au legătură cu ”structura ta interioară, tipurile de relații pe care le-ai avut înainte de cea cu care ai ajuns la divorț, prezența sau nu a copiilor, prezența sau nu a depresiei post-partum, atât la mame, cât și la tați”, iar dacă acestea sunt văzute în mod clar, pe categorii, se poate vedea și ce tipuri de tulburări apar, dar mai ales de ce.
”Divorțul are un impact pe mai multe nivele, pornind de la cel la nivel de identitate, nu mai știu cine sunt, urmează restructurarea identității, mă reapropii de mine, de sinele meu autentic. La nivel social, pentru că la un cuplu unde partenerii au stat mult timp împreună, aceștia își împart prietenii, iar unii se duc într-o parte, dar sunt și cei care ostracizează pe celălalt, iar acesta este un lucru foarte dureros și poate să ducă spre depresie, anxietate, să degenereze lucrurile. Ar mai fi și cel de statut, astfel, de la statutul de a fi într-o relație trec să fiu singur/singură și să gestionez casa, copiii. Lucrurile se schimbă și poate deveni foarte copleșitor.
Iar oricare dintre aceste paliere pot duce către depresie, mai ales dacă divorțul a fost destul de urât, cu un conflict perpetuum, cu abuzuri fizice, psihice”, a mai spus Sandra Trupină.
Citește și: ”E foarte greu să stai cu propriile umbre”. Psihoterapeut, despre divorț: Nu există varianta asta
Mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu