Mykhailo Podolyak a răspuns mai multor întrebări privitoare la războiul din Ucraina.
Mykhailo Podolyak, consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a oferit un interviu pentru Corriere Della Sera în care a răspuns întrebărilor privitoare la ajutorul militar pentru țara sa aflată în război cu Rusia.
1: De ce și-a anulat Zelenski videoconferința la Senatul SUA în ultimul moment acum două zile: Un alt semn de criză cu administrația Biden?
„Nu există nici cea mai mică criză. Ambele partide și administrația Biden înțeleg perfect natura războiului și importanța sprijinirii Ucrainei. Zelenski este în contact permanent cu ei. Ei realizează, de asemenea, că investițiile militare în Ucraina sunt, în primul rând, investiții în propria lor securitate și conducere globală”.
2: Vă temeți de consecințele reducerii ajutorului militar?
„Bună întrebare! Răspunsul este unul absolut evident: consecințele vor fi fatale pentru democrația globală, pentru dreptul internațional, pentru inviolabilitatea teritoriilor. Rusia își va crește puternic potențialul de atac, va lucra la greșelile sale strategice, își va moderniza armata și producția militară, va uni multe regimuri agresive sub conducerea sa, va transforma țara într-o enclavă militaristă și va crește puternic presiunea în special asupra „Europei”. Acest lucru va avea și consecințe dezastruoase pentru Ucraina. Rusia are mult mai multe echipamente militare și muniție, ceea ce înseamnă că va putea din nou să câștige un avantaj parțial și să ucidă cetățeni ucraineni. În opinia mea, tocmai aceasta este problema, de a cărei soluție incorectă depind atât existența suverană a Ucrainei, cât și puternica expansiune rusă. Unele întârzieri în livrarea de arme de către aliați au avut deja consecințe negative”.
3. De ce arme aveți nevoie cel mai urgent?
„Avem nevoie de superioritate tehnologică. Pentru apărarea de iarnă avem nevoie de sisteme antiaeriene, rachete cu rază lungă de acțiune și un număr mare de proiectile. Pentru operațiuni ofensive, avem nevoie de avioane, tancuri, vehicule blindate și multe drone”.
4. Se pare că există probleme în zona Avdiivka...
„Războiul are loc pe un teritoriu foarte mare. Există zone în care Ucraina desfășoară operațiuni ofensive. Rușii, la rândul lor, contraatacă în regiunile Donețk și Lugansk, în special în Avdiivka și Bakhmut. În acest fel ei încearcă să ne întindă resursele limitate, să distragă atenția, să ne erodeze rezervele”
5. Vocile cresc în rândul aliaților NATO că ar dori negocieri cu Putin. Vă gândiți la asta?
„Negociere? Rusia nu oferă Ucrainei și democrațiilor dreptul să negocieze, ci le cere să accepte capitularea, să renunțe la apărarea drepturilor lor suverane și să recunoască dreptul Rusiei de a ataca. Rusia vrea astăzi să folosească conceptul de „negocieri” doar pentru a realiza o pauză operațională, în timpul căreia va acumula resurse, va ajusta producția militară, va efectua mobilizări și antrenamente ulterioare, va distruge alianța pro-ucraineană, va organiza provocări în țările europene pentru a distrage atenția, va forma în cele din urmă o alianță teroristă și va începe următoarea fază a războiului. Singura opțiune rămâne să lupți și să câștigi.”
6. Există riscul unei victorii rusești?
„Nu avem dreptul să ne obosim cu așa ceva în timp ce Rusia duce o politică de genocid împotriva cetățenilor ucraineni. O vizită pe front ar fi suficientă pentru ca toți cei obosiți să își dea seama că trebuie să acționăm rapid, aspru și hotărât. Înfrângerea Ucrainei este imposibilă. Vom rezista.”
7. Presa ucraineană vorbește despre disputele dintre Zelenski și Valery Zalujni
„Nu văd niciun conflict. Dar propaganda rusă răspândește știri false. Șeful Statului Major lucrează cu Președintele pentru victoria noastră și este subordonatul lui. Relația lor poate fi rezumată într-un singur cuvânt: muncă. Sunt într-o comunicare constantă în fiecare zi.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu