Polaris Dawn sparge barierele explorării spațiale. SpaceX, la cea mai mare altitudine din ultimii 50 de ani

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Patru astronauți privați au fost lansați cu succes în spațiu marți dimineață, marcând începutul misiunii Polaris Dawn a SpaceX, informează Reuters.

Polaris Dawn este o expediție de cinci zile care se va desfășura la mare altitudine și va testa noi prototipuri de costume spațiale, incluzând prima plimbare spațială privată din istorie.

Evenimentul a avut loc la ora locală 5:23 a.m. EST (12:23, ora României), când capsula Crew Dragon a decolat de la Centrul Spațial Kennedy din Florida, potrivit Reuters.

"Curajul vostru luminează harta pentru viitorii exploratori"

Echipajul este compus din Jared Isaacman, un miliardar și pilot experimentat, Scott Poteet, un pilot de vânătoare pensionat, precum și doi angajați SpaceX – Sarah Gillis și Anna Menon.

Aceștia au ajuns pe orbită la doar nouă minute și jumătate după lansare, bucurându-se de starea de imponderabilitate în compania unei jucării de pluș care gravita în capsulă.

La trei minute după atingerea orbitei, capsula Crew Dragon s-a separat de racheta Falcon 9, oferindu-le astronauților o priveliște impresionantă asupra Pământului.

Directorul de lansare al SpaceX, Frank Messina, a transmis un mesaj emoționant echipajului: „În timp ce priviți spre Steaua Nordului, amintiți-vă acest lucru: curajul vostru luminează harta pentru viitorii exploratori. Avem încredere în abilitățile voastre, în curajul vostru și în munca voastră în echipă pentru a duce la bun sfârșit misiunea care ne așteaptă. Vă trimitem îmbrățișări de la sol”.

Aceasta este cea de-a cincea misiune privată cu echipaj efectuată de capsula Crew Dragon, dar și cea mai riscantă. Nava va ajunge pe o orbită eliptică, apropiindu-se de Pământ la doar 190 km și atingând o distanță maximă de 1.400 km de planetă, cea mai mare distanță la care s-au aventurat oamenii de la misiunile Apollo din 1972.

Lansarea de marți a fost inițial amânată din cauza condițiilor meteo nefavorabile, iar luna trecută, o încercare anterioară a fost oprită din cauza unei mici scurgeri de heliu la echipamentele de la sol.

Youtube video image

A treia zi a misiunii — momente cruciale

Un moment semnificativ al misiunii Polaris Dawn va avea loc în a treia zi, când echipajul va efectua o ieșire în spațiu la o altitudine de 700 km.

Aceasta va fi prima plimbare spațială privată din istorie, iar astronauții se vor baza complet pe costumele spațiale dezvoltate de SpaceX, întrucât capsula Crew Dragon nu este echipată cu o cameră de decompresie, așa cum este Stația Spațială Internațională.

Jared Isaacman, care finanțează misiunea, este cunoscut pentru pasiunea sa pentru explorarea spațiului. În 2021, acesta a condus și finanțat misiunea Inspiration4, tot alături de SpaceX. Alături de el în misiunea Polaris se află Scott Poteet, în vârstă de 50 de ani, precum și Sarah Gillis și Anna Menon, ingineri la SpaceX.

Isaacman și Gillis sunt cei care vor efectua plimbarea în spațiu, în timp ce Poteet și Menon vor rămâne la bordul capsulei.

Această misiune face parte dintr-o serie de inițiative private Polaris, care vor include o viitoare expediție Crew Dragon și un zbor pe nava Starship, racheta pe care SpaceX o dezvoltă pentru misiuni către Lună și Marte.

Astronauții vor participa, de asemenea, la o serie de experimente științifice menite să investigheze efectele radiațiilor cosmice și ale vidului spațial asupra corpului uman. Aceste teste vor contribui la studiile științifice care au început cu astronauții de pe Stația Spațială Internațională.

SpaceX continuă să joace un rol central în transportul spațial al NASA, mai ales după retragerea navetelor spațiale americane în 2011. De atunci, compania a efectuat nouă misiuni către și dinspre ISS și a lansat deja patru misiuni private.

În paralel, Boeing lucrează la dezvoltarea unei nave spațiale proprii, Starliner, dar misiunile sale au întâmpinat dificultăți tehnice, întârziind astfel o posibilă concurență directă cu Crew Dragon.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel