Poliartrita reumatoidă, cea mai frecventă boală reumatică de tip inflamator

Statistici îngrijorătoare privind cea mai frecventă boală reumatică de tip inflamator: aproximativ 1% din populaţia generală a României este afectată. Incidența bolii creşte anual cu 2,5% la femei şi 0,5% la bărbaţi, reduce durata medie de viaţă cu 5-10 ani. Acestea sunt doar câteva date care prezintă evoluția severă a poliartritei reumatoide, motiv pentru care Liga Română contra Reumatismului, în parteneriat cu Societatea Română de Reumatologie şi AbbVie, au inițiat campania de informare „Mâini cu viaţă".

Campania are ca scop creşterea notorietăţii poliartritei reumatoide şi creşterea adresabilităţii către medicul reumatolog, având în vedere nivelul scăzut de informare privind această boală.

Diagnosticarea timpurie, urmarea unui tratament adecvat, recomandat de medicul reumatolog, precum şi realizarea unui plan de management al bolii pot încetini procesul de evoluţie a acesteia.

Vârsta medie de debut a bolii, 25-40 de ani

Sute de mii de români sunt afectați de poliartrita reumatoidă, incidenţa fiind de trei ori mai mare la femei, comparativ cu bărbaţii. Vârsta medie la debut este între 25-40 de ani, iar boala având o evoluţie severă, cronică şi invalidantă, nu este doar o problemă medicală, ci şi una socială, care afectează inclusiv viața profesională. Aproximativ 20-30% dintre pacienți suferă de dizabilitate permanentă legată de muncă încă din primii 2-3 ani de boală, iar 60% dintre aceştia îşi pierd locul de muncă în primii 10 ani de la declanşarea bolii.

„Sunt multe cauze care pot să contribuie la apariţia bolii dar, în general, ea apare pe un teren de predispoziţie genetică, peste care se suprapun factori declanşatori, în special infecţii. Statisticile arată că se produce o reducere a duratei medii de viaţă cu 5-10 ani, ceea ce este o consecinţă importantă. Acest lucru apare din cauza faptului că boala poate să genereze complicaţii la nivelul organelor interne. Poliartrita reumatoidă nu este doar o boală a artriculaţiilor, ea afectează organismul în întregul lui şi din această cauză poate să antreneze astfel de probleme. Pentru că poliartrita reumatoidă are un impact atât de mare asupra calităţii vieţii pacienţilor, dar şi din punct de vedere social, lansăm campania «Mâini cu viaţă», prin care vrem să creştem notorietatea afecţiunii şi adresabilitatea către medicul reumatolog", declară Cătălin Codreanu, medic reumatolog.

Poliartrita reumatoidă netratată sau tratată necorespunzător poate afecta şi alte organe, însă potrivit unui studiu realizat de Harris Interactive în 2013 pe un eşantion de 10.000 adulţi cu poliartrită reumatoidă din 42 de ţări din întreaga lume, pacienţii care au un plan de management al bolii s-au declarat mai optimişti (39 % vs. 23 %) şi mai încrezători (31 % vs. 16 %), când au fost întrebaţi despre cum s-au simţit în ultima perioadă, comparativ cu cei care nu au un plan de management al bolii.

Bolile reumatice, între priorităţile programului HORIZON 2020

Bolile reumatice afectează la nivel mondial 1,7 miliarde de oameni şi ocupă locul patru ca impact asupra sănătăţii generale a populaţiei lumii, cu o creştere de 45% în ultimii 20 de ani. În Uniunea Europeană, aproximativ 100 milioane de persoane suferă de boli reumatice, 25% din totalul costurilor produse de boli fiind cauzate de acestea. În consecinţă, UE a inclus bolile reumatice între priorităţile programului HORIZON 2020, adoptat de Parlamentul European în decembrie 2013.

Poliartrita reumatoidă, impact economic

Poliartrita reumatoidă determină, de asemenea, și o povară financiară importantă asupra bugetelor naţionale de îngrijiri de sănătate, cauzată de costurilor legate de spitalizări şi scăderea productivităţii la locul de muncă. Experţii din Statele Unite estimează că poliartrita reumatoidă provoacă cele mai mari pierderi economice, comparativ cu oricare altă boală. În România, impactul bolilor reumatice este mai mare decât al altor afecţiuni precum cardiopatia HTA, BPOC, cancerul pulmonar, ciroza hepatică sau diabetul zaharat. Societatea Română de Reumatologie consideră necesară includerea bolilor reumatice (poliartrita reumatoidă, spondiloartrite, artroză, gută, boli de ţesut vasculo-conjunctiv) în Strategia Naţională de Sanatate 2014-2020 şi în Planul de acţiuni pe perioada 2014-2020 pentru implementarea strategiei naţionale.

Când trebuie să te prezinți la medicul reumatolog 

Primele simptome ale poliartritei reumatoide apar în intervalul de vârstă 25-40 ani şi afectează în principal femeile.

În cazul în care boala s-a instalat, un tratament adecvat încetinește considerabil procesul de evoluţie a bolii, durerea este diminuată, iar riscul de afectare permanentă a articulaţiilor devine mai mic.

Principalele simptome ale poliartritei reumatoide sunt:

Rigiditatea articulaţiilor, mai ales dimineața;

Inflamarea articulaţiilor, dar și durere și senzație de căldură, inclusiv în zona din jurul articulațiilor;

Durerea;

Alte simptome legate de declanşarea poliartritei reumatoide sunt febra, oboseala, pierderea apetitului, pierderea în greutate, dureri ale muşchilor sau stare generală de slăbiciune. 

Netratată sau tratată necorespunzător, poliartrita afectează şi alte organe, cum ar fi plămânii, inima sau rinichii. Diagnosticarea cât mai timpurie a bolii şi adresarea către medicul reumatolog pentru a crea un plan eficient de management al bolii sunt esenţiale în lupta împotriva poliartritei reumatoide, pentru a avea o viaţă cât mai normală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel