EXCLUSIV  Polițiști, sfaturi pentru studenți. De ce trebuie să semneze procesul verbal atunci când sunt prinși în cămin bând bere

La cafea cu un polițist (Cluj-Napoca) FOTO Facebook Poliția Română
La cafea cu un polițist (Cluj-Napoca) FOTO Facebook Poliția Română

Proiectul inedit 'La cafea cu un poliţist' a fost preluat din SUA și a fost pus în aplicare în Cluj-Napoca, pentru prima dată în România. În contextul în care, în ultima perioadă, au fost mai multe cazuri, precum cel din Caracal, Dâmbovița sau Iași, imaginea MAI fiind afectată tot mai tare, mulți dintre polițiști își continuă meseria cu același devotament, încercând să rupă 'barierele' care pot îngreuna relația cetățean - polițist. 

Mai mult, prin ideea inedită care se desfășoară de mai bine de 1 an la Cluj-Napoca, 'La cafea cu un poliţist' întâlnirile informale, la care poate să participe oricine,  discutându-se liber pe diferite teme, reușește să pună într-o altă lumină meseria de polițist, pe care, uneori, pe nedrept, o stigmatizăm.

Acestea se desfășoară în fiecare zi de marți de la ora 10, într-o cafenea din centrul Clujului, dar acestea nu se opresc aici. Ținând cont că orașul Cluj-Napoca este unul dintre cele mai importante centre universitare, întâlnirile s-au extins și în cafeneaua din cadrul Bibliotecii Centrale Universitare 'Lucian Blaga' din Cluj-Napoca. Proiectul internațional 'Coffee with a Cop' a început în 2011, în California, Statele Unite ale Americii și se desfășoară în prezent în toate cele 50 de state ale SUA, dar și în Europa.

DC News: Care este scopul acestor întâlniri? Care sunt problemele semnalate de oameni?

’În aceste întâlniri informale ne axăm pe latura comunicării, pentru ca oamenii să înțeleagă  mai bine ce înseamnă profesia de polițist. Dincolo de uniformă, suntem oameni și cetățeni. Prin prezența noastră la aceste întâlniri dorim să ușurăm un parcurs birocratic. Vin persoane care au o problemă în relație cu autoritățile și îi îndrumăm cum să procedeze. Am primit mulțumiri pentru acest fapt, oamenii spunând ‘Nici nu am știut că vă ocupați cu așa ceva. De exemplu, un caz concret era legat de Poliția Rutieră în care  o persoană a venit în cadrul întâlnirii noastre și avea nelămuriri. Colegul de la Poliția Rutieră i-a explicat cum se poate soluționa problema, prezentându-i aspecte despre lege, prevenindu-l de a nu fi pasibil de suspendarea permisului. Era o situație de lipsă de informare a respectivului șofer pe care colegul meu a rezolvat-o. Până la urmă, nu este obligația polițiștilor să aducă la cunoștință care sunt prevederile legale deoarece teoretic ar trebui sa le cunoască. Dar, atunci când nu știi, aceste întâlniri sunt un moment informal benefic deoarece nu lucrăm cu nume și prenume. Se pot clarifica multe chestiuni care țin de siguranța ta ca cetățean.’ a spus comisarul de Poliție Gina Pop - Șeful Biroului pentru Analiza şi Prevenirea Criminalităţii din cadrul IPJ Cluj, pentru DC News.

Cu ce se confruntă studenții. Sfaturi utile pentru a nu cădea în plasa hoților

‘Pe lângă întâlnirea La cafea cu un polițist, stabilim deseori întrevederi informale cu studenții prin care le aducem la cunoștință aspecte legislative cu privire la ce să nu facă. Studenții adresează multe întrebări. De exemplu, ne-au întrebat privind următoarea situație. Mulți polițiști îi găsesc în campus consumând o bere și îi sancționează. Studenții nu doresc să semneze procesul verbal, nefiind de acord cu acesta.

Noi le explicăm faptul că, prin semnarea procesului verbal, nu îți exprimi că ești sau nu de acord, ci îți dai acceptul că ai fost de față la întocmirea procesului verbal.

Acesta are și o rubrică de alte mențiuni unde studentul poate să își exprime punctul de vedere și automat ar putea să scape și cu un avertisment. Îi încurajăm să aibă o atitudine respectuoasă  pentru că și acest lucru este în avantajul lor. 

Fiind un număr atât de mare de studenți, problemele sunt diverse, mai apar neînțelegeri privind camerele unde stau. Îi încurajăm să vină la colegii de la Proximitate pentru a primi sfaturi, existând posibilitatea și unei discuții chiar cu administratorii astfel încât să găsim o soluție. Pe partea de victimizare în domeniul penal, le explicăm regulile care trebuie respectate, să aibă grijă la conservarea probelor pentru că nu putem să trimitem pe cineva în judecată dacă nu avem probe. În general, nu am avut situații grave pentru că avem o colaborare foarte bună cu studenții și ei sunt implicați în această privință. Dacă vedem într-un anumit campus că se întâmplă anumite fapte anti-sociale îi amendăm pe câțiva pentru a crea un precedent ca anumite fapte să nu se mai întâmple, precum consumul de acool. Să se gândească de două ori înainte să consume băuturi alcoolice în campus. De asemenea, le spun studenților și, mai ales, studentelor, să renunțe la obiceiul de a-și ține telefonul în buzunarul de la spate  sau pus într-un ghiozdan sau ghiozdănel, precum este la modă. Să încerce să își țină bunurile de valoare tot timpul sub atenție. Este foarte important să nu le acorde ocazia hoților să fie victimele lor’ a declarat Șeful Biroului pentru Centrul Universitar, inspector de poliție Daniela Florea din cadrul IPJ Cluj, pentru DC News.

Persoanele care ascultă muzică la căști, în topul victimelor

‘Desfășurăm întâlniri cu studenții și comitetele de cămin. Avem o relație foarte bună cu liderii și organizațiile acestora. Studenții vor să se implice, dar nu știu ce și cum să facă concret. Prin urmare, în discuțiile libere pe care le avem cu ei, le explicăm ce s-a încercat în trecut să se facă, ce probleme au avut alți studenți și cum au evoluat pe parcurs. Ideea este să nu se repete pe viitor anumite chestiuni și să se îmbunătățească mediul studențesc. Le transmitem faptul că mediul/campusul universitar este casa lor în care trebuie să se implice și să îl gestioneze în așa manieră astfel încât  generațiile care urmează după ei să le fie transmis bunul simț de acum. Noi le adresăm câteva sfaturi preventive ca să nu ajungă victimele unor infracțiuni. Un caz destul de uzual este reprezentat de persoanele care ascultă muzică la căști și își pun telefonul în buzunarul din spate. De exemplu, o studentă care aștepta autobuzul în stație avea căștile în urechi și telefonul în buzunarul din spate al blugilor. A urcat în autobuz, s-au închis ușile și  s-a întors cu fața către geam.  În acel moment a văzut o persoană care avea în mână un telefon care semăna foarte bine cu al ei, dar nu înțelegea ce se întâmplă pentru că muzica mergea încă în căștile sale. Doar în momentul în care autobuzul a pornit din stație a observat  că a ieșit mufa din telefon și acesta a rămas în stație la hoțul respectiv. ‘ a declarat Pop Cristian Agent șef adjunct în Biroul de pentru Centrul Universitar, compartimentul de Proximitate din cadrul IPJ Cluj, pentru DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel