EXCLUSIV  Polistirenul NU arde. Diferența față de vata minerală

Imagini cu blocul înainte să fie cuprins complet de flăcări/ REUTERS
Imagini cu blocul înainte să fie cuprins complet de flăcări/ REUTERS

Odată cu incendiul din Valencia, a reajuns în spațiul public ipoteza conform căreia focul s-ar fi întins rapid din cauza anvelopării cu polistiren. 

Întreținerea arderii de către polistirenul folosit la anvelopare este un zvon, un fals. Emilia Cernea Mladin, președinte Asociația Auditorilor Energetici din Romånia (AAER), a acordat, în urmă cu ceva timp, un interviu foarte util DCNews, în care a oferit mai multe explicații prețioase. Printre acestea, și despre polistiren. 

”Polistirenul nu arde, este o informație greșită care se propagă. Dacă pui scârțâietoarea aceea în flacără, se topește, arde. Ai îndepărtat flacăra, s-a îndepărtat și arderea. Am făcut probe pe nu știu câte tipuri de polistiren. Acum nu se fabrică decât acest polistiren ignifugat. Țineți scârțâietoarea în flacără și vedeți că ea se topește, luați flacăra și veți vedea că ea nu continuă să ardă” ne-a spus Emilia Mladin. 

”Alta este problema: polistirenul în flacără arde spre deosebire de vata minerală, care, dacă ajunge flacăra la vata minerală, ea nu arde, ea stopează flacăra. Polistirenul nu stopează flacăra” a continuat aceasta, care, cu această ocazie, a subliniat că acum este obligatoriu ca vata minerală să fie pusă pe toate centurile chiar dacă termoizolarea se face cu polistiren: ”În caz de incendiu la un etaj să nu se propage la etajele superioare- pentru că flacăra se duce de obicei în sus, nu în jos”. 

Blocul care a ars în Valencia era unul de lux, unde un apartament ajungea să coste până la 300.000 de euro, arată știridiaspora.ro. Era prevăzut cu parcări, piscină, magazine, parc propriu pentru copii. Avea 14 etaje și 134 apartamente. 

Administrator al blocului este o româncă, Adriana Banu, care a explicat că fațada clădirii era placată cu plăci de aluminiu Alucobond. În România, sunt cunoscute ca plăci bond și pot fi observate, în mod special, pe clădirile moderne ale companiilor, sedii noi. Orice site care vinde astfel de variante caracterizează alucobondul ca având calitate superioară, o rezistență crescută la schimbările extreme ale vremii, rezistente în timp, sigure în caz de foc, fiind un material ignifug. Vezi mai mult aici

Blocul nu era racordat la gaz. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel