Universitatea Politehnică din Bucureşti și-a prezentat, sâmbătă, noua generaţie de ingineri, acum cu acte în regulă, după susținerea examenului de licență. Într-o atmosferă de gală, Sala Palatului din Capitală a fost neîncăpătore, poate mai mult ca în anii precedenți. După această ceremonie, Politehnica, așa cum ne-a obișnuit până acum, și-a sărbătorit șefii de promoții într-un cadru restrâns în incinta unui amfiteatru de la UPB.
Universitatea Politehnică din București și-a sărbătorit șefii de promoție 2015 "Șerban Salacolu". Ceremonia a început cu intonarea imnului Gaudeamus Igitur, după care, președintele senatului UPB, Ecaterina Andronescu, a ținut să mulțumească celor prezenți care "au răspuns invitației să fim într-un cerc mai restrâns împreună cu noi pentru a ne împărtăși bucuria pe care cu certitudine o aveți prin calitatea pe care ați dobândit-o prin muncă: aceea de șefi de promoție. Este un lucru important, dar și o responsabilitate pe care, poate încă, nu o bănuiți în acest moment. De ce fac această apreciere? Pentru că, prin calitatea de șef de promoție ați devenit un reper pentru promoția din care faceți parte și v-ați asumat o responsabilitate a evoluției ulterioare față și în raport cu colegii dumneavoastră. De aceea vă felicit și în același timp mă gândesc cu încurajare la evoluția dumneavoastră ulterioară, care este foarte importantă pentru dumneavoastră, pentru noi ca universitate.
Ecaterina Andronescu: Nu există avere mai mare decât aceea pe care ați acumulat-o prin eforturi susținate
Nu spun vorbe mari dacă spun că este importantă pentru această țară, și evident reprezintă cea mai mare bucurie a părinților pentru că nu există în viață o avere mai mare pentru părinți decât copiii, iar pentru dumneavoastră, care în marea majoritate nu aveți copii, nu există avere mai mare decât aceea pe care ați acumulat-o prin eforturi susținate", a declarat Ecaterina Andronescu.
"Universitatea Politehnică are 197 de ani. A pornit în 1818 din inițiativa lui Gheorghe Lazăr, pentru că la vremea aceea boierii, pentru a-și putea măsura moșiile aveau nevoie de specialiști, de ingineri pe care se duceau și îi căutau în țările occidentale. De la cei 18 elevi ai Școlii de ingineri și până acum, fără îndoială, evoluția școlii noastre este una extraordinară.
Pe la 1886, atunci când, prin subscripție publică profesorii politehnicii de atunci au reușit să cumpere primul pământ, prima proprietate a universității, 3.000 de metri, în strada Polizu, și atunci, școala avea 25 de studenți și-și punea probleama că urmează să construiască o clădire cu un etaj. Își puneau problema că urmează să aibă maxim 100 de studenți. Astăzi, Politehnica are 28.00 de studenți", a declarat Ecaterina Andronescu.
Cu respect vă adresez rugămintea de a vă lăsa convinși să rămâneți cadre didactice în această universitate
"Vă adresez, cu tot respectul rugămintea, să nu renunțați a nu vă pregăti, să veniți la toamnă la programele de masterat pe care fiecare dintre facultățile noastre le-a pregătit, și să nu rămâneți doar cu programul de masterat absolvit. Sunt convinsă că o să terminați, majoritatea dintre dumneavoastră, cu notele maxime, dar să deveniți doctoranzii acestei universități, după care, cu respect vă adresez rugămintea de a vă lăsa convinși să rămâneți cadre didactice în această universitate", a conchis Ecaterina Andronescu.
Profesorul Corneliu Burileanu a venit cu o propunere pentru noii șefi de promoție, "ca să vă momim, să vă spunem că aveți locuri asigurate la masterat, aici în Politehnică". Această propunere vine în contextul în care vicepreședintele Senatului UPB a afirmat, cu dezamăgire, că o parte dintre șefii de promoție au ales să plece să studieze la universitățile din afară.
Anton Hadar: Când eram eram noi studenți aveam și 10,50
Profesorul Anton Hadar, vicepreședintele Senatului UPB, a declarat că "a fi șef de promoție reprezintă o mândrie fără de seamă pe care am avut-o și noi la vremea noastră. Deși unii dintre voi aveți 10,00, când eram noi studenți aveam și 10,50 (răsete în sala). Poate colegii își amintesc, pentru activitate deosebită desfășurată de student, se primeau până la 0,50 de sutimi. Nu scria media 10,50, sau 9,80 dacă aveai plus 50. Era 9,80 plus 50 de sutimi pe care le foloseai la repartiție.
Dorința noastră se leagă de a vă avea colegi în scurt timp. Insist și eu asupra acestui aspect. Să știți că farmecul, frumusețea, importanța unei meserii de genul celei pe care o practicăm noi, de profesor, după părerea mea este incomparabil cu orice altceva pe lume. de aceea insist și eu să rămâneți aici", a afirmat Anton Hader.
Promoția 2015 a Universității Politehnice București a avut cinci absolvenți de 10,00, iar printre șefii de promoția s-au numărat un tânăr de origine vietnameză, un polonez și un tunisian. La Facultatea de inginerie aerospațială, șefi de promoție au fost numai fete. De altfel, aproape două treimi dintre șefii de promoție 2015 ai Politehnicii au fost fete.
După încheiere festivității, profesorii, șefii de promoție și părinții prezenți s-au reunit la un pahar cu șampanie în holul aulei Politehnicii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu