Poliția avertizează cu privire la pericolul de a avea acest buton al telefonului activat. Hackerii îți vând datele pe dark web sau te pot șantaja

Foto: Pexels
Foto: Pexels

Poliția din Spania a lansat o alertă prin intermediul rețelelor sociale, legată de pericolul pe care îl poate reprezenta activarea unuia dintre butoanele telefonului mobil fără să-ți dai seama. 

Menținerea activată a conexiunii Bluetooth în permanență poate transforma utilizatorul într-o țintă ușoară pentru furturi și înșelătorii.

„Ești dintre cei care țin mereu Bluetooth-ul telefonului activat? Ei bine, fii atent, pentru că ai putea fi victima unui atac de tip bluesnarfing”, explică o purtătoare de cuvânt a Poliției din Spania într-un videoclip distribuit pe contul lor de TikTok.

„Este suficient ca infractorul cibernetic să fie la 10 sau 15 metri distanță și să ai Bluetooth-ul activat pentru ca acesta să poată accesa telefonul tău”, explică Poliția, care menționează că aceasta este o tehnică utilizată frecvent pentru „furtul de date”.

Cazurile de bluesnarfing se caracterizează prin faptul că nu este strict necesar ca utilizatorii să accepte permisiunea pentru ca infractorul să poată accesa dispozitivul mobil. De aceea, este foarte important să ai telefonul actualizat cu cele mai recente patch-uri de securitate.

Infractorii caută să fure date legate de e-mailuri, mesaje sau fișiere stocate pe dispozitiv. „Hackerii tind apoi să vândă aceste date pe dark web sau să le folosească pentru a comite alte tipuri de înșelătorii sau șantaje”, continuă să explice agentul.

„Pentru a evita să ți se întâmple asta, actualizează software-ul dispozitivului tău, activează Bluetooth-ul doar atunci când ai nevoie de el și refuză orice solicitare de conexiune Bluetooth care provine de la dispozitive necunoscute”, recomandă Poliția.

Ce este bluesnarfing 

Bluesnarfing este un tip de atac cibernetic care vizează dispozitivele Bluetooth, permițând unui atacator să acceseze și să fure date de pe un dispozitiv fără permisiunea utilizatorului. Acest tip de atac funcționează prin exploatarea unei vulnerabilități din tehnologia Bluetooth, permițând accesul la informații precum contacte, mesaje, e-mailuri, fotografii și alte fișiere stocate pe telefon, laptop sau alte dispozitive compatibile.

Pentru a efectua bluesnarfing, atacatorul trebuie să fie în raza de acțiune a semnalului Bluetooth al victimei și să folosească instrumente software specializate pentru a exploata conexiunea. Acest tip de atac poate fi prevenit prin dezactivarea Bluetooth-ului atunci când nu este necesar, utilizarea de opțiuni de securitate avansate și evitarea setării dispozitivului pe modul "vizibil" sau "descoperibil" pentru alte dispozitive Bluetooth.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel