Expertiza practicată asupra resturilor umane găsite în Amazonia a confirmat că acestea sunt într-adevăr ale jurnalistului britanic Dom Phillips.
Expertiza practicată asupra resturilor umane găsite în Amazonia a confirmat că acestea sunt într-adevăr ale jurnalistului britanic Dom Phillips, dispărut la 5 iunie în compania expertului brazilian Bruno Pereira, a anunţat vineri poliţia federală care investighează dubla crimă, potrivit Agerpres.
„Această confirmare a fost posibilă datorită examenului odontologic" al probelor care au fost analizate într-un laborator din Brasilia, a indicat poliţia într-un comunicat. „Lucrările de identificare completă continuă, pentru a înţelege mai bine cauza decesului, dinamica crimei şi ascunderea cadavrelor", a adăugat aceasta. Mai devreme, poliţiştii au informat că elementele de care dispun în această etapă a anchetei au făcut să se creadă „că ucigaşii au acţionat singuri, fără sponsor, fără o organizaţie criminală în spatele crimelor".
Resturile lui Dom Phillips au fost găsite miercuri la locul indicat de unul dintre cei doi suspecţi arestaţi, pescarul Amarildo da Costa de Oliveira, zis Pelado, care mărturisise cu o zi înainte că a îngropat cadavrele.
Uniunea Popoarelor Indigene din Valea Javari (Univaja), ai cărei membri au participat activ la căutare, a infirmat vineri versiunea poliţiei. „Nu există doar doi criminali, ci un grup organizat care a planificat crima până la cel mai mic detaliu", a spus Univaja într-un comunicat.
Reprezentanții comunităților amazoniene protestează la Bruxelles. Ei cer măsuri mai dure împotriva defrișărilor și dreptate pentru Dom Phillips și Bruno Pereira, uciși în Brazilia.
Acestea sunt cererile reprezentanților popoarelor indigene din Amazon, care au ajuns chiar sub clădirea Comisiei Europene pentru a cere o lege împotriva defrișărilor care să le recunoască drepturile specifice și să blocheze afacerile companiilor care importă ”produse pătate cu sânge autohton” pe piața europeană, potrivit Europa Today.
Acțiunea a fost promovată de Asociația Popoarelor Indigene din Brazilia (APIB) care s-au angajat în consolidarea unitară a mișcării comunităților locale, susținute de activiștii de mediu ai Extinction Rebellion.
”Ne dorim recunoașterea drepturilor popoarelor indigene în legea defrișărilor, care în momentul de față conține doar o referire generală la respectarea drepturilor omului, dar nimic concret despre noi”, subliniază membrii delegației, continuând:
”Este important să înțelegem că defrișarea este legată de încălcarea drepturilor omului, deoarece copacii nu supraviețuiesc singuri, ci există locuitori care îi protejează direct”.
Protestul coincide cu descoperirea cadavrelor fără viață ale jurnalistului britanic Dom Phillips, în vârstă de 57 de ani, și ale activistului indigen Bruno Pereira, în vârstă de 41 de ani, care au dispărut pe 5 iunie după o scurtă călătorie de-a lungul râului Itaquaí din vestul Braziliei.
Phillips făcea ultima etapă a unui reportaj pentru a scrie o carte despre dezvoltarea durabilă în Amazon, însoțit de Pereira. Cu toate acestea, barca lor nu a ajuns niciodată în Atalaia do Norte, așa cum era prevăzut în itinerariul lor, nu departe de granița braziliană cu Peru.
Această afacere atroce are loc într-un moment deosebit de delicat al relațiilor dintre Uniunea Europeană și Brazilia, având în vedere că în urmă cu doar câteva luni Comisia a propus un nou regulament de luptă împotriva defrișărilor, astfel încât produsele, precum carnea, cauciucul și soia să nu intre pe piața UE dacă sunt legate de eliminarea celui mai mare plămân verde de pe Pământ.
Liderii mișcării nu sunt pe deplin mulțumiți de regulamentul dezvoltat, cerând europarlamentarilor o serie de modificări ale regulilor și societății civile să exercite o presiune mai mare atât asupra guvernelor, cât și asupra companiilor care desfășoară afaceri în Brazilia.
Printre modificări, se numără necesitatea includerii în legislație a protecției pentru toată biomasa și nu numai pentru pădurea amazoniană, pentru a proteja alte tipuri de zone, precum zonele umede, care sunt la fel de importante pentru ecosistem.
”Suntem aici pentru a vă reamintim vouă și instituțiilor că avem nevoie de reguli suficient de puternice pentru a aplica efectiv și pentru a ne ajuta cu adevărat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu