Autoritățile chineze care operează în orașul mongol Tonglio au anunțat arestarea a 63 de persoane implicate într-o schemă masivă de spălare a banilor, prin care au obținut 1,7 miliarde de dolari în criptomonede folosind moneda stabilă Tether.
Potrivit declarației forțelor de ordine, ancheta a început când o creștere semnificativă a depozitelor în valoare totală de peste 10 milioane de yuani a lovit o bancă locală, declanșând protocoalele băncii împotriva spălării banilor. Într-o serie de raiduri ulterioare, un total de 130 de milioane de yuani chinezi, în jur de 18,6 milioane de dolari, au fost confiscați de autoritățile chineze.
Banda a fost acuzată că folosește serviciul de mesagerie Telegram - care este blocat în China - pentru a angaja oameni care să-și stabilească conturi blockchain anonime și apoi să plătească comisioane. Poliția care conduce ancheta la filiala Horqin a distrus mai mult de 10 divizii de spălare a banilor.
Aceste schimburi au fost probabil realizate în străinătate din cauza represiunii dure de către China a criptomonedei. Banda i-ar recompensa pe membri cu un comision bazat „pe câți bani ar putea spăla”, transformând USDT înapoi în yuani chinezești.
Banda și-a început operațiunea ilegală în mai 2021, în același timp în care guvernul chinez a impus o interdicție radicală asupra criptomonedelor, inclusiv amenzi și potențiale pedepse cu închisoarea pentru cetățenii chinezi găsiți vinovați de folosirea acestora.
Nu este prima dată când autoritățile chineze au oprit grupuri de spălare a banilor care se foloseau de criptomonede. În urmă cu câteva luni, Biroul de Securitate Publică al regiunii Hengyang a arestat o bandă care a spălat 40 de milioane de yuani folosind cripto.
Inițial, represiunea a fost sub pretextul reducerii consumului de carbon. Guvernul chinez a început de atunci lansarea monedei sale naționale în format digital.
Pe tot globul, țări precum Japonia, Australia, China și Statele Unite au început să își dezvolte versiunea dolarului digital.
Utilizatorii chinezi au apelat de obicei la bursele din străinătate pentru a tranzacționa criptomonede, dar acest lucru a devenit mai greu pe măsură ce represiunea autorităților s-a intensificat anul trecut, scrie CNBC.
Anul trecut, poliția chineză a arestat peste 1.100 de persoane suspectate de spălare de bani prin criptomonede.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News