Poliția cumpără brățări pentru supravegherea agresorilor. Contract de 202.500.000 de lei

Agresorii nu vor mai avea scăpare / Foto: Jérémy-Günther-Heinz Jähnick
Agresorii nu vor mai avea scăpare / Foto: Jérémy-Günther-Heinz Jähnick

După ani de zile de tergiversări și mai multe vieți pierdute, statul român a decis în sfârșit să achiziționeze sistemul necesar supravegherii agresorilor. 

Implementarea acestui sistem la nivelul Poliției Române va asigura suportul necesar polițiștilor cu atribuții în supravegherea persoanelor care fac obiectul ordinelor de protecție.

Sistemul solicitat de IGPR va monitorizarea în timp real persoanele supravegheate ori protejate. Pe o hartă va fi afișată poziția persoanei care poartă dispozitive de monitorizare. Acest sistem va permite delimitarea unui perimetru în care persoana de interes va putea să se miște iar în cazul în care aceasta depășește limitele zonei va fi declanșată o alertă. 

Poliția dorește ca acest sistem să poată declanșa alerte și în cazul în care agresorul se apropie prea mult de persoana protejată, alertă de defecţiune, alertă la sabotarea dispozitivului cât și alertă de testare.

IGPR mai Autoritatea contractantă va răspunde în mod clar și complet tuturor solicitărilor de clarificare/informațiilor suplimentare în a XI-a zi înainte de termenul limită stabilit pentru depunerea candidaturilor/ofertelor. Numărul de zile până la care se pot solicita clarificări înainte de data limită de depunere a candidaturilor/ofertelor: 18 zile.

Valoarea estimată a contractului fără TVA este de  202.500.000 de lei.

Citește și: Agresorii din familie ar putea primi BRĂȚĂRI electronice. Violența domestică, proiect cheie în Camera Deputaților

Cine va ”beneficia” de aceste brățări

În data de 21.05.2021 a intrat in vigoare Legea nr, 146 din 17 mai 2021 privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare penale, care prevede Ia art. 1 faptul că se realizează monitorizarea electronică, pe teritoriul României, prin intermediul dispozitivelor de supraveghere electronică:

- persoanelor pentru care se dispun măsuri legale precum executarea măsurii controlului judiciar sau controlului judiciar pe cauţiune,

- aplicarea ordinului de protecţie provizoriu şi ordinului de protecţie, potrivit Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice, 

- aplicarea ordinului european de protecţie, in cazul în care România este stat emitent, potrivit Legii nr. 151/2016 privind ordinul european de protecţie, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, în cadrul procedurilor prevăzute la lit. a) şi b); 

- supravegherea la distanţă, potrivit Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, cu modificările şi completările ulterioare. 

Statul român are data limită de implementare a sistemului data de 1 martie 2022, deci un termen foarte scurt.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel