Sunt schimbări importante pentru români odată cu intrarea în Schengen terestru.
Intrarea României total în Schengen terestru, pentru românul simplu, care nu are un TIR cu marfă în vamă, înseamnă mai mult decât lipsa cozilor spre Bulgaria, Grecia sau Ungaria. Poliția de Frontieră va acționa ca o poliție națională atât în România, în țară, cât și-n afara ei, în echipe mixte. Din 2025, dispare Poliția de Frontieră, punctele de frontieră vor deveni spații de trecere, iar polițiștii nu vor mai fi în granițe.
”Nu mai este poliție de frontieră. De la 1 ianuarie, Poliția de Frontieră va acționa în interiorul țării ori în echipă mixtă cu omologii din Ungaria sau Bulgaria. Vor fi anumite puncte, în interiorul țării, dar și în Ungaria sau Bulgaria, unde vor fi echipe precum sunt astăzi în București. Vom avea echipe la Borș sau la Giurgiu, dar înainte sau după punctul de frontieră” a spus chestorul Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, pentru DCNews.
Analistul politic Bogdan Chirieac a ridicat problema: ”Eu sunt la Oradea și vreau să mă duc la Borș să trec în Ungaria, n-am cartea de identitate, am pașaportul. Dacă mă oprea pe vremuri poliția în frontieră, pașaportul era ok. Dacă mă oprește până ajung la Borș sau până la Ruse, n-am act de identitate”.
Chestorul Bogdan Despescu a afirmat că-n afara țării dacă sunteți în posesia unui pașaport, unei cărți de identitate sau a unui permis de conducere, puteți fi legitimat, în baza lor. Se pare că acum și-n interiorul țării, ar exista elemente care conduc spre stabilirea identității, în lipsa unei cărți de identitate. ”Se aplică și astăzi” a dat asigurări chestorul. ”Într-adevăr, pașaportul este un act de călătorie, așa cum este prevăzut în lege, nu este un act de identitate” a confirmat secretarul de stat din MAI.
Bogdan Chirieac consideră că legea trebuie modificată, în contextul în care în diaspora se poate vota cu pașaportul, de exemplu - ”De ce nu pot și la mine în țară?” - dar și în contextul în care peste tot în lume pașaportul este act de identitate.
”Legislația poate fi îmbunătățită” a precizat chestorul Despescu, vorbind despre cartea electronică de identitate, care ar urma să ajungă la toți românii până-n 2031: ”Va fi un singur card cu toate datele”, inclusiv cele medicale sau semnătura electronică.
Vezi mai multe informații în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News