Sute de veterani de război din Kosovo s-au ciocnit cu poliția, care ar fi folosit gaze lacrimogene pentru a-i dispersa. Veteranii, care cer pensii mai mari, încercaseră să intre în parlament.
Poliția ar fi folosit gaze lacrimogene împotriva membrilor Organizației Veteranilor de Război din fosta gherilă a Armatei de Eliberare a Kosovo (KLA), în timp ce încercau să intre luni în parlamentul național.
Veteranii acuză autoritățile că au trecut cu vederea rolul pe care aceștia l-au jucat în obținerea statutului de independență pentru Kosovo în cadrul unei revolte din 1998-1999 împotriva guvernării sârbe.
Veteranii intraseră în curtea clădirii în care se află parlamentul și încercaseră să intre pe holul clădirii. Poliția a format un cordon pentru a-i ține la distanță.
Aproximativ 2.000 de protestatari s-au adunat la proteste, mulți dintre ei fluturând steaguri.
Poliția a declarat că protestatarii „au încercat să intre cu forța și să deterioreze ușile clădirii parlamentului” și au folosit „obiecte dure” împotriva ofițerilor.
Poliția a negat folosirea gazelor lacrimogene, deși un ofițer a fost surprins de presă făcând asta.
Oficialii au raportat că un civil și doi ofițeri de poliție au fost răniți în confruntări.
Confruntările au venit în timp ce parlamentarii s-au pregătit să dezbată o lege pentru creșterea salariilor minime din sectorul public. Proiectul de lege nu include o majorare pentru aproximativ 50.000 de veterani înregistrați ai revoltei din 1998-1999 din Kosovo împotriva guvernării sârbe.
Peste 30.000 dintre veteranii de război primesc 170 de euro pe lună la pensie. Fondul Monetar Internațional (FMI) a avertizat că Kosovo, blocată în sărăcie și corupție, nu își poate permite să le acorde beneficii mai mari.
Peste 13.000 de oameni, dintre care majoritatea erau etnici albanezi, au murit în timpul războiului, înainte ca Serbia să fie forțată să-și retragă trupele din țară după o campanie de bombardare a NATO.
Kosovo, care și-a declarat unilateral independența față de Serbia în 2008, a fost recunoscută de Statele Unite și de o mare parte din Occident, inclusiv de Germania. Nu este recunoscută ca stat suveran de Serbia sau de aliații săi Rusia și China.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu