Poliţia din Puerto Rico a recurs la gaze lacrimogene luni noaptea în capitala San Juan pentru a dispersa miile de protestatari care cereau demisia guvernatorului Ricardo Rossello pentru o serie de mesaje considerate ofensatoare, aşa-zisul Chatgate, cel mai nou scandal din insula aflată în stare de faliment şi care încă nu şi-a revenit după uraganul din 2017, relatează Reuters şi dpa.
Duminică, Rossello (40 de ani) a promis că nu va mai participa la alegerile de anul viitor şi va renunţa la şefia Noului Partid Progresist, dar nu a reuşit să-i liniştească pe demonstranţi, care i-au cerut să demisioneze imediat din postul de guvernator.
Potrivit celui mai mare ziar din teritoriul american, peste 500.000 de oameni au luat parte la manifestaţiile împotriva lui Rossello, ajunse deja la a 10-a zi.
Printre manifestanţii care au defilat prin ploaie luni la San Juan s-a numărat cântăreţul Ricky Martin, una din ţintele mesajelor homofobe ale lui Rossello. "În Puerto Rico nu stăm după dictatori. E timpul să te duci", l-a îndemnat cântăreţul pe guvernator, în aclamaţiile mulţimii. Interpretul "Despacito", Daddy Yankee, s-a aflat şi el printre protestatari.
Un mesaj similar a venit şi din partea primăriţei din San Juan, Carmen Yulin Cruz, din opoziţie şi unul dintre candidaţii la succesiunea lui Rossello în 2020. "Ţara nu mai suportă", a spus ea într-o înregistrare video de la proteste, îmbrăcată într-un tricou cu textul: "Puterea e în stradă".
Criticilor la adresa guvernatorului li s-a alăturat şi preşedintele american Donald Trump, care a mai intrat în conflict cu Rossello - afiliat la Partidul Democrat din SUA - pe tema răspunsului federal la distrugerile provocate de uraganul Maria, în 2017. Rossello "e un guvernator îngrozitor" şi conducerea teritoriului în general este "total incompetentă", a afirmat luni Trump la Casa Albă.
"Eu sunt cel mai bun lucru care s-a întâmplat vreodată în Puerto Rico", a insistat Trump, evocând între altele concursul Miss Universe pe care l-a patronat mult timp, urmărit de "100% din insulă".
Liderul de la Casa Albă a explicat că miliarde de dolari alocate acestui teritoriu de legislatorii americani pentru reconstrucţie după uragane au fost "risipiţi şi furaţi" de liderii insulei. El a calificat-o drept "groaznică" şi pe primăriţa Yulin Cruz.
Administraţia lui Rossello, instalată în 2017, a fost acuzată de corupţie şi de gestionare deficitară a situaţiei create de uraganul Maria, care a ucis mii de oameni în acel an.
Scandalul Chatgate reprezintă însă cea mai mare criză cu care s-a confruntat până acum administraţia sa. La mijloc se află 889 de pagini de mesaje pe chat schimbate între guvernator, câţiva membri ai administraţiei şi alte persoane, spre sfârşitul lui 2018 şi la începutul acestui an. Unele dintre aceste mesaje, dezvăluite de Centrul pentru jurnalismul de investigaţie din Puerto Rico, conţin remarci ofensatoare, sexiste şi homofobe, unele referitoare la oponenţi politici, dar şi glume referitoare la victimele uraganului Maria.
Ricardo Rossello i-a rugat din nou luni pe portoricani să-i mai acorde o şansă, susţinând pe canalul Fox News că, deşi a "folosit cuvinte" pentru care şi-a cerut scuze, a luat şi măsuri "semnificative pentru a ajuta sectoarele vulnerabile" şi a făcut schimbări politice semnificative în ce priveşte femeile şi comunitatea LGBTQ.
Au mai avut loc demonstraţii anti-Rossello şi în oraşe din SUA ca Los Angeles, New York şi Boston, unde trăiesc comunităţi importante de portoricani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu