Poliţia dispersează violent o manifestaţie a opoziţiei în Belarus

belarus
belarus

Forţele de ordine din Belarus au lansat gaze lacrimogene şi au arestat violent zeci de opozanţi veniţi să participe duminică seara, la Minsk, la o manifestaţie silenţioasă împotriva regimului preşedintelui Aleksandr Lukaşenko de ziua sărbătorii Independenţei, relatează AFP.

Sute de membri ai forţelor de ordine înarmaţi cu bastoane au intervenit în zona gării, unde simpatizanţii opoziţiei băteau din palme în cadrul unei reuniuni silenţioase convocate la apelul opoziţiei "Revoluţie prin reţelele sociale", scrie Mediafax.

Poliţia a lansat gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea şi a arestat toate persoane care băteau din palme în semn de protest, indiferent de vârstă, a constatat un jurnalist al AFP.

Zeci de persoane, între care jurnalişti, au fost urcaţi de forţele de ordine în furgonete ale poliţiei şi unii dintrei ei fost loviţi, potrivit aceleiaşi surse.

Circa 50 de persoane au fost arestate în cursul serii, a declarat o organizaţie neguvernamentală belarusă pentru apărarea drepturilor omului, Viasna, după ce aproximativ 20 de persoane au fost arestate în cursul zilei.

Opoziţia a făcut apel la o zi de manifestaţii şi voia anterior să perturbe discursul autoritarului şef al statului de sărbătoarea Independenţei, pentru a protesta faţă de reprimarea detractorilor regimului şi faţă de măsurile de austeritate din această ţară, care se confruntă cu o gravă criză economică.

Preşedintele Lukaşenko este deja foarte criticat, în special în Occident, din cauza reprimării opoziţiei care s-a intensificat, după alegerile prezidenţiale controversate din decembrie 2010.

Mai multe concerte au fost organizate în pieţele centrale din mai multe oraşe ale ţării într-o aparentă tentativă de a împiedica reuniunile opozanţilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel