Sociologul Alfred Bulai a spus, la Nod în Papură, că Poliţia Locală este instituţia din România care trebuie desfiinţată.
Întrebat dacă are idee de ce există Poliţia Locală în România, Alfred Bulai a spus că "trebuie desfiinţată cu totul, e o glumă proastă, o tâmpenie.
Sunt total necalificaţi. Oricine poate să facă Poliţie Locală. Toate pilăraiele pe acolo. Doi la mână, este o golănie ordinară. Ei nu fac nimic. Mi-a zis un poliţist local. Unul care a fost în poliţie 20 de ani şi a trecut apoi acolo. Mi-a zis că e boierie, salariu de trei ori mai mare. L-am întrebat ce fac acolo şi a zis că nimic. Ei pot da amenzi deşi nu au dovezi.
Am întrebat ce fac dacă se ceartă unii. Şi mi-a zis că de regulă încearcă să îi împace, dar altfel cheamă poliţia adevărată".
"Mie îmi par doar o prelungire a maşinilor scumpe în care stau. Să presupunem că se mai dau şi jos, măcar când le parchează sau alimentează. Dar de ce nu sunt trimişi, spre exemplu, în intersecţii? Admitem că nu avem semafoare inteligente. Bănuiesc că oamenii ăştia sunt puţin mai inteligenţi decât semaforul respectiv, că altfel nu erau în posturile de atât de mare încărcătură. Să stea acolo, pentru că se blochează traficul. De ce? Sunt şoferi care intră pe galben şi blochează intersecţiile. Să stea acolo la descurajare, că nu se prinde lumea că e poliţist local sau de la rutieră", a replicat Val Vâlcu.
"E mai simplu să dai afară toată Poliţia Locală, o desfiinţezi, şi măreşti, pentru că oricum sumele sunt uriaşe, Poliţia care se pricepe, cu 15-20%. Ăştia nu au expertiză. Ăia la şcoala de poliţie mai fac antrenamente, ceva!", a mai spus sociologul.
"Anul trecut discutam că toţi se băteau să fie agenţi de rutieră, nu se duceau la criminalistică. Anul ăsta, se văicăreau sindicatele că la Academia de Poliţie au rămas locuri neocupate. Dar apoi spuneau, cu voce mai joasă, că nu au trecut candidaţii proba fizică. Când de la 6 ani stai la tabletă, nu ai mai alergat prin parc, nu ai mai sărit coarda... Acum 10, 20 de ani, proba era cu flotări, alergări, stătea unul cu cronometru. Acum, trebuie o sală specială, cu tot felul de aparate. Săli nu există, dar cei de la admitere au pus probă din asta. Trebuie să ai acces la o astfel de sală, să lucrezi la aparate", a explicat Val Vâlcu.
"Cu cât scade nivelul calitativ, cu atâta cresc criteriile de exigenţă, ca să ai impresia că eşti mai performant. De fapt, e un indicator că merge prost. Dacă îl pui să alerge 3000 m într-un anumit număr de minute şi îi măsori pulsul la final, ai rezolvat", a completat Bulai.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News