Poliția locală va putea circula cu semnalizarea luminoasă albastră. Ce alte atribuții mai pot avea polițiștii locali

FOTO: Freepik
FOTO: Freepik

Mașinile Poliției locale vor putea circula cu luminile albastre atunci când sunt în misiune. Ce alte atribuții pot să mai aibă polițiștii locali, în urma adoptării propunerii legislative adoptate de Senat.

Propunerea legislativă pentru modificarea OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice prin care autovehiculele aparținând Poliției locale sunt autorizate să utilizeze dispozitivele de avertizare sonore și luminoase de culoare albastră a fost adoptată, marți, în plenul Senatului, notează Agerpres.

Potrivit expunerii de motive, Legea 155/2010 a Poliției locale asigură cadrul legislativ pentru dotarea mijloacelor de transport ale Poliției locale cu astfel de dispozitive, însă OUG 195/2002 nu include în lista utilizatorilor și beneficiarilor de regim prioritar și poliția locală.

”Proiectul unifică și sistematizează cadrul legal în această materie, venind în sprijinul activităţilor și competențelor ce revin Poliției locale care va beneficia de un instrument normativ cuprinzător de către polițiștii locali se exercită atribuții de serviciu potrivit competențelor ce le revin prin Legea 155/2010”, se mai arată în expunerea de motive a propunerii legislative, inițiată de un grup de parlamentari USR și PSD.

O altă propunere legislativă inițiată de grup de deputați PNL, adoptată, marți, de plenul Senatului, vizează tot Poliția locală. Astfel, prin modificarea articolului 7 din Legea 155/2010, se acordă Poliției locale atribuții de constatare și aplicarea sancțiunilor contravenționale pentru încălcarea normelor rutiere de către conducătorii de trotinete electrice.

Ambele propuneri legislative vor fi dezbătute de Camera Deputaților, for decizional în aceste cazuri.

Cum trebuie reacționat în trafic când trec mașinile de intervenție

Când mașinile de intervenție, precum mașinile de pompieri, ambulanțele sau mașinile de poliție cu semnale luminoase și sirene pornite se apropie de tine în trafic, este important să acționezi într-un mod responsabil și sigur.

Iată câteva recomandări privind cum ar trebui să reacționezi în astfel de situații:

1. Păstrează calmul: În primul rând, încearcă să-ți păstrezi calmul. Semnalele luminoase și sirenele sunt utilizate pentru a atrage atenția asupra unei situații de urgență, deci este important să fii cooperant și să nu intri în panică.

2. Redu viteza: Încetinește imediat și cu siguranță. Folosește frâna și nu accelera pentru a te încadra într-o poziție mai bună pentru a lăsa mașina de intervenție să treacă. Asigură-te că reduci suficient viteza pentru a permite mașinii de intervenție să-și continue drumul în condiții de siguranță.

3. Semnalizează direcția: Dacă poți face acest lucru în siguranță, semnalizează direcția în care intenționezi să te deplasezi pentru a lăsa loc mașinii de intervenție să treacă. Astfel, șoferii din jurul tău vor ști ce intenționezi să faci.

4. Oprește-te la marginea drumului: Dacă este posibil și în condiții de siguranță, oprește-te la marginea drumului pentru a permite mașinii de intervenție să treacă. Asigură-te că nu blochezi accesul acestora și că le oferi suficient spațiu pentru a trece în siguranță.

5. Nu bloca intersecțiile: Nu intra într-o intersecție dacă nu poți să o eliberezi complet. Blocajul intersecțiilor poate complica și mai mult traficul și poate împiedica mașinile de intervenție să ajungă la destinație.

6. Fii atent la semnalele agenților de poliție: Dacă agenții de poliție îți fac semn să te oprești sau să te deplasezi într-o anumită direcție, respectă instrucțiunile lor.

7. Continuă să fii atent: După ce mașina de intervenție a trecut, asigură-te că reiei circulația în mod sigur și fără riscuri. Alte vehicule de intervenție pot urma sau puteți întâlni alte situații de urgență.

Este important să acționezi cu responsabilitate în astfel de situații pentru a permite mașinilor de intervenție să ajungă la destinație în cel mai scurt timp posibil și pentru a evita potențiale accidente sau întârzieri, recomandă Chat GPT.

Încălcarea regulilor privind acordarea priorității vehiculelor de intervenție poate atrage sancțiuni legale.

Citește și: CGMB: Achiziţionarea a 100 de dispozitive de testare antidrog şi amenzi pentru neachitarea parcării, pe ordinea de zi

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel