Poliția olandeză a arestat astăzi trei bărbați în cazul furtului din patrimoniul românesc săvârșit la Muzeul Drents din Assen, potrivit presei olandeze. Conform informaţiilor furnizate de poliţia olandeză, au avut loc percheziţii în locuinţe din Heerhugowaard, dar obiectele de patrimoniu furate nu au fost încă găsite.
Update 20:03: Poliția Română a confirmat că au fost arestați trei suspecți, dar că niciunul dintre aceștia nu este român. De asemenea, poliția a mai oferit unele detalii referitoare la cooperarea judiciară între cele două state.
"Încă din data de 25 ianuarie, Poliția Română a fost în contact permanent cu Poliția Olandeză, inclusiv cu șeful echipei de anchetă și totodată au fost activate toate mecanismele de cooperare polițilească internațională. De asemenea, a existat un flux permanent de date și informații, atât cu autoritățile din Olanda, cât și cu Agenția Europol și Interpol, precum și cu ceilalți parteneri din Europa.
În același timp, la nivel național, au fost activate toate mecanismele de cooperare. În urma acestor activități, vă putem comunica faptul că la acest moment sunt reținute trei persoane de către Poliția din Olanda, aceste trei persoane fiind bănuite de comiterea acestei fapte grave, acestui furt, cu impact deosebit de grav asupra tuturor românilor. Facem precizarea că niciunul dintre cei trei nu este român", a spus Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI.
Detectivul de artă din Olanda a reacționat printr-o postare pe o rețea de socializare: "După cum am prezis din primul minut, la fiecare interviu: poliția olandeză - cea mai bună din lume - tocmai i-a prins pe hoții care au furat comoara națională a României dintr-un muzeu olandez în urmă cu patru zile... Sperăm că obiectele vor fi găsite în curând", a spus Arthur Brand.
Poliția olandeză a confirmat pentru publicația De Telegraaf că arestările au fost efectuate în urma unei informații primite.
Suspecții au fost prinși în Heerhugowaard, potrivit aceleiași surse. Conform anchetatorilor, doi dintre ei au folosit un explozibil puternic pentru a sparge un perete al muzeului din Assen, iar în mai puțin de trei minute, după ce au distrus vitrinele, au dispărut cu artefactele de mare valoare aparținând patrimoniului cultural românesc. Printre acestea se numără celebrul coif de la Coțofenești și câteva brățări de aur.
Încă de sâmbătă dimineața, o echipă formată din aproximativ 30-35 de anchetatori și specialiști a lucrat intens la acest caz. Presiunea asupra poliției a fost enormă, mai scrie presa olandeză.
Duminică, autoritățile au anunțat că hoții au folosit un Volkswagen Golf furat din Alkmaar. Luni, în apropierea locului jafului, au fost descoperite două ciocane, care, potrivit poliției, au fost utilizate în timpul spargerii.
Marți seara, în cadrul emisiunii Opsporing Verzocht, poliția a afirmat cu fermitate că autorii jafului provin din nordul Olandei. Miercuri, autoritățile au publicat noi imagini cu un suspect surprins într-un magazin de materiale de construcții din Assen.
Poliția a refuzat să ofere detalii miercuri după-amiază despre modul în care a ajuns pe urmele suspecților.
***
Muzeul Drents și-a exprimat gratitudinea pentru capturarea celor trei suspecți, pe pagina proprie.
"Suntem foarte bucuroși de vestea plină de speranță referitoare la arestările care au avut loc în nordul Olandei. Avem un respect profund pentru forțele de ordine care gestionează acest caz grav cu atâta eficiență și așteptăm cu nerăbdare noile știri. Recuperarea în siguranță a artefactelor furate ar fi un pas fantastic pentru toți cei implicați. Nu doar pentru noi, ci mai ales pentru poporul român", a transmis muzeul.
"Muzeul Drents cooperează pe deplin cu poliția în această investigație (...).
În ultimele zile, am primit numeroase mesaje de susținere din partea locuitorilor și antreprenorilor din Drenthe, precum și din partea oamenilor din întreaga lume. Suntem recunoscători pentru empatia arătată.
Am primit sprijin substanțial din partea Ministerului Educației, Culturii și Științei din Olanda, a provinciei Drenthe și a municipalității Assen, care ne-au ajutat în toate modurile posibile în această situație dificilă.
De asemenea, am primit mesaje de solidaritate din partea Asociației Muzeelor din Olanda și a colegilor din muzee naționale și internaționale. Toată lumea este profund afectată și ne sprijină, pe noi și Muzeul Național de Istorie a României", a mai transmis Muzeul Drents.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News