Poliția Română face mai multe declarații după cazul Vald Pascu.
"În anul 2017 au fost iniţiate de către IGPR primele achiziţii de mijloace tehnice pentru depistarea substanţelor psihoactive, mă refer la aparatele drug test, fiind dotat Biroul Brigăzii Autostrăzi cu şase astfel de aparate pentru exploatare în munca de poliţie şi valorificarea rezultatelor în ceea ce priveşte eficienţa de depistare a persoanelor de interes. Începând cu anul 2019 au fost asigurate fonduri financiare pentru achiziţionarea la nivelul unităţilor de poliţie a 122 de aparate drug test.
Dacă este să ne referim la activitatea din prezent, IGPR are în derulare o procedură de achiziţie pentru 400 de aparate de depistare a prezenţei în salivă a substanţelor stupefiante, cu termen de depunere ofertelor stabilit pentru data de 31 august 2023, fondurile financiare ale acestor achiziţii fiind asigurate pentru 244 de sisteme din proiecte cu finanţare externă, urmând ca pentru diferenţa de 156 să fie identificate sau alocate sume necesare pentru a achiziţiona aceste aparate în valabilitatea acordului cadru", a spus purtătorul de cuvânt al Poliţiei Române, Georgian Drăgan.
Potrivit acestuia, la data de 22 august, la Poliţia Rutieră erau ocupate 4.705 posturi, dintre care 714 de ofiţeri de poliţie şi 3.991 de agenţi de poliţie, rezultând un deficit total de 11,7%, ceea ce înseamnă 17% deficit pentru ofiţeri şi 10% pentru agenţi.
22.000 de infracţiuni contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice, din care 44% vizând conducerea sub influenţa alcoolului sau a substanţelor psihoactive
"De asemenea, în cadrul Poliţiei Române, aproximativ 17.000 de poliţişti au fost desemnaţi să deţină calitatea de poliţist rutier, aceştia desfăşurând şi activităţi ale căror rezultate să contribuie la realizarea siguranţei rutiere", a mai spus purtătorul de cuvânt.
"Pentru creşterea gradului de siguranţă rutieră la nivel naţional, structurile de poliţie rutieră au efectuat peste 33.000 de acţiuni doar în primele şapte luni ale acestuia an, cu aproximativ 10% mai mult faţă de perioada similară a anului trecut. În cadrul acestor activităţi, poliţiştii au constatat peste 22.000 de infracţiuni contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice, ponderea fiind deţinută de infracţiunea pentru conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a substanţelor psihoactive - reprezintă 44% din totalul infracţiunilor", a declarat Georgian Drăgan.
"Pe linia conducerii fără permis de conducere, avem 9.305 fapte, care reprezintă peste 40% din totalul faptelor. Dacă ne referim la sancţiunile contravenţionale, poliţiştii au aplicat aproximativ 1.700.000 de sancţiuni contravenţionale pentru abateri la regimul rutier. Dintre acestea, 14.000 au vizat conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice.
Totodată, au fost aplicate şi peste 9.000 de sancţiuni contravenţionale pentru Legea 132/2017, în ceea ce priveşte asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto. La nivel naţional, poliţiştii rutieri au reţinut 135.869 de permise de conducere, în perioada de referinţă, dintre care 12,9% au fost reţinute ca urmare a comiterii unor infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere. Dintre cele aproximativ 120.000 de permise de conducere reţinute pentru fapte contravenţionale, 9% au fost reţinute ca urmare a conducerii sub influenţa alcoolului", a arătat purtătorul de cuvânt al IGPR.
De asemenea, Drăgan a precizat că au fost retrase peste 50.000 de certificate de înmatriculare şi peste 7.700 de plăcuţe de înmatriculare.
______________
- Au fost realizate 6 campanii de prevenire.
- Principala cauză de accidente: viteza, abaterile bicicliştilor, traversarea neregulamentară a pietonilor.
- În 2022, 2866 de cazuri în care şoferii au fost depistaţi conducând sub influența drogurilor. O creştere cu 3%, între 1 ianuarie - 20 august.
- În 2022, pentru combaterea acestui flagel poliţiştii au efectuat 846 de acţiuni operative şi au destructurat 58 de grupuri infracţionale organizate.
- Scoaterea din piaţă a unei tone de droguri. 90 de culturi ilegale de droguri desfiinţate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu