Poliția Română răspunde la ”vânătoarea de vrăjitoare” reclamată de liderii de sindicate

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Citește în articol ce precizări a făcut Poliția Română.

Liderii unor sindicate de poliție au atras atenția asupra unor dispoziții prevăzute într-un document intern care privește cercetarea și sancționarea angajaților care ar prejudicia imaginea Poliției Române prin postări pe rețele de socializare. Aceștia au precizat că ar putea începe o ”vânătoare de vrăjitoare”.

De asemenea, documentul ar mai prevedea și verificarea polițiștilor care obțin venituri din materialele publicate pe Internet. 

Poliția Română a emis un comunicat cu privire la informațiile prezentate anterior:

„Având în vedere informațiile vehiculate în spațiul public, privind 'cercetarea unor angajați care strică imaginea instituției, prin postări pe rețelele de socializare', Centrul de Informare și Relații Publice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române este abilitat să comunice următoarele:

Conducerea Inspectoratului General al Poliției Române respectă activitatea organizațiilor sindicale desfășurată în beneficiul și pentru protecția polițiștilor și apreciază că aceste demersuri nu trebuie sa fie cenzurate sub nicio formă.  De asemenea, încurajează formele de exercitare a dialogului social și de semnalare a neregulilor de către personalul instituției, în condițiile prevăzute de lege.

Documentul prezentat în spațiul public se referă exclusiv la situațiile în care Direcția Control Intern din cadrul IGPR a constatat încălcarea dispozițiilor legale, a obligațiilor și îndatoririlor prevăzute în Statutul polițistului, a normelor privind confidențialitatea datelor obținute, în calitatea oficială, de către unii polițiști, creatori de conținut online.

În contextul în care încrederea societății civile în Poliția Română poate fi afectată de atitudini sau manifestări care aduc atingere valorilor și principiilor promovate de instituție, documentul menționat mai sus constituie un demers de conștientizare și de prevenire a potențialelor situații, care pot conduce la încălcarea legii.

Acest demers se încadrează în politica promovată de conducerea Poliției Române, de toleranță zero față de situațiile de încălcare a legii, inclusiv din perspectiva dispozițiilor legale aplicabile personalului propriu.

Respectarea statutului polițistului

Este necesară adoptarea unei conduite corecte și conforme prevederilor legale în vigoare, din partea tuturor polițiștilor, indiferent de gradul profesional deținut și funcția ocupată.

Aspectele expuse în documentul intern sunt conforme normelor legale, nu contrazic și nu încalcă sub nicio formă drepturile sau libertățile prevăzute de lege.

Acestea au rolul de a atrage atenția asupra necesității respectării Statutului polițistului, întreg contextul prezentat fiind, în egală măsură, necesar în vederea asigurării unui serviciu polițienesc de calitate.

În cazul polițiștilor, exercitarea dreptului la liberă exprimare presupune respectarea anumitor condiții, pe care instituția este legitimată să le impună funcționarilor publici, cu statut special, prin lege.

Menționăm faptul că polițiștilor le este interzis să încalce prevederile Legii nr. 360/2002, privind Statutul polițistului, ale cărei norme sunt obligatorii, iar toți polițiștii trebuie să le cunoască.

Totodată, conform legii, poliţistul este funcţionar public civil, cu statut special, înarmat, ce poartă, de regulă, uniformă şi exercită atribuţiile stabilite pentru Poliţia Română prin lege, ca instituţie specializată a statului.

Poliţistul este învestit cu exerciţiul autorităţii publice, pe timpul şi în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor şi îndatoririlor de serviciu, în limitele competenţelor stabilite prin lege.

”În slujba legii și a comunității”

Indiferent de situație, polițiștilor nu le este permis să aducă jigniri unor categorii profesionale în ansamblul lor, să exprime opinii contrare intereselor României sau preferințe politice, să încalce obligația de a respecta confidențialitatea datelor dobândite în timpul serviciului, să difuzeze materiale care instigă la indisciplină și să fie lipsiți de respect față de colegi sau alte persoane.

Astfel, solicităm tuturor polițiștilor să se conformeze reglementărilor legale în vigoare.

De asemenea, precizăm că măsurile disciplinare față de polițiști sunt luate conform prevederilor legale, după parcurgerea tuturor pașilor procedurali.

Ne dorim ca sistemul să funcționeze cu polițiști integri, care să respecte Statutul polițistului, drepturile și libertățile individuale, precum și obligațiile ce le revin și care să acționeze exclusiv în folosul cetățeanului.

Toate activitățile polițiștilor trebuie să fie desfășurate în slujba legii și a comunității.

Așa cum am menționat anterior, conducerea Poliției Române este direct interesată de asigurarea unui serviciu polițienesc de calitate, în beneficiul cetățenilor, context în care acordă o atenție deosebită respectării dispozițiilor legale de către întreg personalul din subordine”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel