Politica BNR, sub lupa analiștilor financiari britanici

BNR543
BNR543

Banca Națională a României (BNR) a redus joi dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, la 5,75%, după o decizie similară în noiembrie, la ultima şedinţă din 2011. Într-un comentariu apărut joi pe blogul Financial Times se arată că România pare să navigheze "pe drumul cel bun", însă nu poate face mare lucru în privinţa riscurilor externe, în timp ce analiştii Capital Economics Londra sugerează că Budapesta ar trebui să ia exemplu de la Bucureşti.

"Nervozitatea investitorilor în privinţa Ungariei subminează încrederea în întreaga regiune, iar Bucureştiul îşi asumă anumite riscuri în ceea ce priveşte cursul de schimb. Însă ţinând cont de creşterea leului în raport cu euro de la scăderea din noiembrie, BNR a luat probabil decizia potrivită, în contextul scăderii inflaţiei şi încetinirii creşterii economice", potrivit comentariului apărut pe blogul FT, preluat de Mediafax.

Comparativ cu evoluția monedelor naționale din Europa Centrală și de Est, leul s-a depreciat în 2011 cu numai 2%  în raport cu euro, ceea ce, în opinia economiștilor, permite BNR un spațiu de manevră pentru noi reduceri modeste ale dobânzii cheie în perioada imediat următoare.

"Este loc pentru noi reduceri ale dobânzii, deoarece dobânda reală (raportată la prognoza de inflaţie a băncii centrale) este de 2,75%, prea ridicată pentru situaţia economică actuală. Deoarece cererea externă se va reduce în primul semestru din 2012, susţinerea cererii interne prin condiţii mai relaxate de politică moentară ar fi binevenită", comentează Dan Bucşa, economistul şef al UniCredit Ţiriac Bank pentru Reuters, preluat de blogul FT.

În urma unei analize comparative între România și Ungaria, ţară aflată la marginea unei crize financiare severe, Financial Times menționează decizia Guvernului de la București de a păstra relațiile bune atât cu FMI, cât și cu Uniunea Europeană în vederea obținerii creditului de precauție în valoare de 5 miliarde de lei, deși ținta creșterii PIB-ului la peste 2% este o adevărată provocare în contextul crizei din zona euro.

"Banca centrală de la Bucureşti cârmuieşte România pe ceea ce pare a fi drumul cel bun, însă nu poate face mare lucru în privinţa apelor învolburate în care navighează", avertizează FT, în timp ce analiştii Capital Economics notează că banca centrală de la Budapesta a fost nevoită să crească agresiv dobânda anul trecut, la 7%, cel mai ridicat nivel din UE, şi va continua să o urce în acest an din cauza presiunilor de pe pieţele financiare.

Capital Economics anticipează că economia românească va fi afectată sever în acest an de scăderea cererii din zona euro, pe fondul crizei datoriilor de stat, iar  BNR nu va mai relaxa politica monetară în acest an.

Scăderea exporturilor, mai ales în prima jumătate a nului 2012, nu va putea fi compensată de creşterea cererii interne, susţinută şi de reducerea dobânzilor. Economia românească se va contracta în acest an cu 0,5%, în timp ce economia Ungariei va scădea în acest an cu 1,5%, din cauza presiunilor externe combinate cu ridicarea dobânzii de politică monetară, estimeazâ economiştii britanici.

Citește și:

BNR a redus dobânda de politică monetară la 5,75%, de la 6%

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel