Politică, filosofie, drame de familie

Mai sunt judecători la Berlin
Mai sunt judecători la Berlin

“Mai sunt judecători la Berlin”, un volum despre lumea noastră politică

Volumul scris de Dan Radu Rușanu, în timpul detenției, aduce în paginile sale dezvăluiri incendiare despre actorii politici din România, dar este și o mărturie a experienței, parcă desprinsă din Procesul lui Kafa, trăită de autor.

Personaje publice de la cel mai înalt nivel, Crin Antonescu, Traian Băsescu, Gheorghe Funar, Teodor Stolojan, sunt doar câțiva dintre eroii cărții. Cel care va avea curiozitatea de a citi acest volum va reuși să înțeleagă multe dintre evenimentele petrecute în lumea politică românească de-a lungul vremii, evenimente dezbătute în mass-media și povestite pentru prima oară de unul dintre actorii săi, care nu se sfește să spună lucrurilor pe nume.

„Ca unul care am făcut parte din clasa politică timp de 24 de ani, am încercat să relatez în paginile acestei cărţi acţiuni și fapte reale ale unor lideri politici care au influenţat scena politică din România la un moment dat, cu bune și cu rele, cu plusuri și cu minusuri. În unele cazuri, acţiunile și influenţa acestora se resimt și astăzi.

Nu am încercat să mă ascund după nume fctive sau după iniţialele personajelor, majoritatea lor, lideri politici cunoscuţi, pentru că multe dintre faptele relatate au fost de notorietate la vremea respectivă, și tocmai de aceea trebuie menţinute în atenţia cititorului acestei cărţi.

Poate doar percepţia mea ca participant direct în cele mai multe cazuri să difere de a celorlalţi ori de cele relatate de presă. Sau, cum spun chinezii: «Dormim toţi în aceeași încăpere, dar visăm diferit»”, scrie autorul, în prefața cărții.

Mărturisiri teribile din lumea politicii ale lui Dan Radu Rușanu, fost vicepreședinte PNL, omul care după doi ani de procese, 4 luni de arest preventiv și 3 luni de arest la domiciliu, a fost achitat.

Dan Radu Rușanu, fnanțist și om politic, membru al Partidului Național Liberal din ianuarie 1990, «eminența cenușie» a partidului și negociatorul desemnat de toate conducerile PNL în relația cu celelalte partide. În mai 2013, s-a autosuspendat din partid, ca urmare a nominalizării sale de către Parlament în funcția de președinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). În 2014, printre alte măsuri, ASF a introdus administrarea specială la S.C. Astra Asigurări, prilej cu care președintele României la acea vreme, Traian Băsescu, a afrmat: «Dacă au introdus Astra într-o astfel de procedură în mod nejustifcat, cred că ar trebui să fie consecințe...» «Consecințele» au urmat la numai cinci zile după acuzația de incompetență adusă de către președintele României lui Dan Radu Rușanu: pe 25 februarie 2014, acesta a fost arestat. Prilej cu care și-a propus să devină nu neapărat scriitor de închisoare, ci autorul acestei cărți despre ceea ce înseamnă culisele puterii în România postdecembristă, scrisă cu un real talent de povestitor. O carte cât un bun roman politic contemporan”, precizează Constantin Munteanu.

 “Durerea e o făptură înaripată”

Romanul lui Max Porter este câștigător al Premiului Dylan Thomas în 2016. Vândut în Marea Britanie în peste 100.000 de exemplare, tradus în peste 20 de limbi, el a fost răsplătit şi cu Premiul Sunday Times pentru tânărul scriitor al anului. A fost, de asemenea, finalist la Premiul National Book Critics Circle John Leonard (SUA) şi nominalizat la The Goldsmiths Prize 2015 şi Guardian First Book Award 2015

Drepturile de ecranizare au fost achiziționate de Pulse Films.

În acest debut extraordinar – o îmbinare de poem în proză, fabulă polifonică şi eseu despre durere –, originalitatea narativă şi tonul plin de compasiune ale lui Max Porter creează un efect uluitor. Vorbind despre adevăruri dureroase şi profund umane, Durerea e o făptură înaripată anunță apariția unui talent cu totul ieşit din comun.

(w670) Durerea e

Durerea e o făptură înaripată

Într-un apartament din Londra, doi băieți se confruntă cu insuportabila tristețe provocată de moartea fulgerătoare a mamei lor. Tatăl lor, expert în opera lui Ted Hughes şi romantic dezorientat, îşi imaginează un viitor pustiu, lipsit de sens.

În acest moment de disperare, primesc o vizită de la Kra – dădacă, vindecător, şarlatan, personaj contradictoriu. Atrasă de familia îndoliată, această pasăre „sentimentală“ amenință că va rămâne până când nu vor mai avea nevoie de ea. Şi aşa se şi întâmplă: lunile trec, durerea cedează locul amintirilor, iar mica familie începe să se vindece.

 “O țesătură complexă de imagini şi idei, impregnată de poezie, dar care poate fi citită şi ca o poveste pentru copii. Ne schimbă percepția asupra romanului şi a posibilităților sale, vorbindu-ne despre un subiect extrem de delicat, pagină după pagină, ca şi cum am fi purtați pe aripi”, scrie cronicarul de la The Guardian

 “Absolut încântător şi de neuitat”, titrează The Times

“Max Porter ştie să creeze strălucit această pendulare între fabulă şi dramă de familie… Impresia pe care ți-o lasă romanul lui este profundă şi de durată. Întocmai ca durerea însăşi”, apreciază The Observer

 “Nu se compară cu nimic din ce s-a scris până acum”, afirmă Guardian Books of the Year

Max Porter s-a născut în 1981, în High Wycombe. A studiat istoria artei la Courtauld Institute of Art din Londra. În prezent, este senior editor la Granta Books şi Portobello Books. Locuieşte în South London împreună cu soția şi copiii.

Durerea e o făptură înaripată este prima sa carte.

 “Esenta doctrinei budiste”

Editura Herald vă invită la Conferinţele Gonsar Tulku Rinpoche (21-23 aprilie), Directorul spiritual al Centrului de Înalte Studii Tibetane “Rabten Choeling” din Elveţia, ce vor avea loc la Sala Rondă a Hotelului Intercontinental din Bucureşti, cu tema Karma, legea cauzei şi a efectului. În 21 aprilie, la ora 19:00, conferinţa va fi urmată de lansarea cărţii Viaţa unui călugăr Tibetan.

În 22 şi 23 aprilie, între orele 9:300 şi 18:00, puteţi participa la o Prelegere deschisă despre Praktika Avalokiteshvara.

Unul dintre discipoli i-a cerut într-o zi Maestrului Pabongka să-i dea un sfat foarte concis pe care să-l poată aplica în viaţa de zi cu zi şi care să dea rezultate eficiente. Maestrul i-a îndeplinit dorinţa, răspunzându-i printr-un text lapidar, Esenţa reunită. În acest text, Venerabilul Pabongka Rinpoche a oferit toate îndrumările necesare pentru parcurgerea căii spre trezie şi dobândirea Iluminării.

(w670)

Esența doctrinei budiste

Maestrul Gonsar Rinpoche a comentat în detaliu aceste învăţături în cadrul unui curs din vara lui 2002, la Leysin (Elveţia). Conferinţele ţinute cu acea ocazie au fost strânse în volumul de faţă, intitulat Esenţa doctrinei budiste. Cu o vervă şi o claritate incomparabile, el a ştiut să pună în valoare profunzimea învăţăturii Maestrului Pabongka, textul-sursă devenind astfel accesibil oricui. Găsim aici sfaturi simple şi precise care, practicate cu sinceritate, zel şi entuziasm, devin cheia care permite deschiderea uşii eliberării.

Esenţa reunită este de fapt rezumatul unei alte cunoscute cărţi, tradusă în mai multe limbi, intitulată Eliberarea în căuşul mâinilor, o învăţătura şi o prezentare amănunţită a Lam Rim-ului – un text ce conţine toate punctele esenţiale ale Dharmei, explicate în mod clar şi precis.

Budismul înfloreşte în lume de mai bine de două mii de ani, cucerind şi Tibetul, unde s-au dezvoltat patru tradiţii. În fiecare dintre acestea au apărut Maeştri deosebiţi, de o înaltă erudiţie, precum şi Siddhasi deplin realizaţi. Marpa sau Milarepa, de exemplu, sunt personaje foarte cunoscute, precum si Dromteunpa, marii Maeştri Kadampa, Dje Tsong Khapa şi discipolii lor.

Toţi aceşti Maeştri au reuşit să realizeze Iluminarea deplină. Pe baza propriei experienţe, au predat apoi învăţăturile Dharmei, care au permis multor fiinţe sensibile să atingă la rândul lor eliberarea. Datorita acestor Maeştri care s-au succedat fără întrerupere, învăţăturile budiste (atât Sutrele, cât şi Tantrele) sunt încă intacte şi vii în epoca noastră, fiind perpetuate de Maeştrii actuali.

 “Meditaţia şi viaţa cotidiană”

 Cartea cuprinde două învăţături de mare însemnatate: Stările conştiinţei şi Meditaţia şi viaţa cotidiană.

Stările conştiinţei tratează unul dintre subiectele cele mai importante ale budismului. Mintea sau conştiinţa nu este o simplă temă comună religiilor şi filozofiilor, ci reprezintă, de fapt, punctul central al tuturor trăirilor noastre, însăşi caracteristica ce distinge fiinţele de restul fenomenelor existente. Tocmai pentru că posedă minte, fiinţele, indiferent de forma şi mărimea lor, ocupă primul loc în învăţăturile lui Buddha. Legea Karmei, reîncarnarea, Samsara (ciclul existenţelor) şi Nirvana (eliberarea) au sens doar pentru că mintea există. În lipsa acesteia, dispar toate criteriile de evaluare a universului nostru conceptual, cum ar fi bun/rău, just/eronat, important/insignifiant, căci ele sunt bazate pe trăirile fiinţelor sensibile.

(w670)

Meditația și viața cotidiană

În budism, mintea este, pe bună dreptate, în centrul analizelor şi cercetărilor. Ea este descrisă în cele mai mici detalii în învăţăturile din Sutre, precum şi în Tantre. Astfel, în Abidharma mintea este analizată şi clasificată astfel: după natura ei, în conştiinţe senzoriale şi conştiinţa mintală; după funcţiile sale (precum percepţia, deducţia etc.), în validă şi nevalidă; iar după calităţile ei, în pozitivă, negativă, neutră etc. În Tantre mintea este analizată dintr-o altă perspectivă, adică în funcţie de nivelurile ei de subtilitate, care joacă un rol important în trăirile noastre, în timpul vieţii şi al morţii, precum şi în dezvoltarea noastră spirituală. Tocmai acestea sunt aspectele prezentate în această lucrare, în detaliu şi în stilul clar şi simplu ce caracterizeaza învăţăturile Venerabilului Gueshe Rabten.

Cea de a doua parte a volumului, Meditaţia şi viaţa cotidiană, conţine instrucţiuni indispensabile tuturor celor care doresc să se dedice în mod serios practicii meditaţiei. Cursul de meditaţie prezentat aici constituie o abordare progresivă a practicii adaptată debutantului sincer. Graţie măiestriei sale pedagogice, Gueshe Rabten a creat o metodă clară şi accesibilă, la îndemâna oricărei persoane ce se dedică practicii.  Aceasta deschide poarta dezvoltării interioare a minţii noastre, permiţându-i astfel un progres continuu şi obţinerea realizărilor; ea arată cu o deosebită precizie modul în care putem actualiza şi dezvolta potenţialităţile naturale ale minţii noastre, precum concentrarea, atenţia şi înţelepciunea. Pe scurt, ea reprezintă un ghid practic pentru realizarea unei meditaţii autentice. Datorită efortului generos al lui Mircea Costin Glavan, aceste preţioase învăţături sunt acum şi la îndemâna cititorului român.

„De când am vizitat această frumoasă ţară am căpătat convingerea profundă că există în România un veritabil interes pentru budism. Ţin să exprim întreaga mea recunoştinţă traducătorului şi editorului, Aurelian Scrima, pentru preţioasa lor contribuţie la îmbogăţirea înţelepciunii tuturor”, a spus Gonsar Tulku Rinpoche.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel